Την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα εξελίξεις, τόσο στο πεδίο του ελληνικού χρέους όσο και στο ζήτημα της ελληνικής συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, εκφράζει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
«Το φορτίο του χρέους είναι σίγουρα σημαντικό. Σημαντικές όμως είναι επίσης οι παραχωρήσεις στις οποίες έχουν ήδη προβεί οι επίσημοι πιστωτές σε ό,τι αφορά τους όρους αποπληρωμής. Ως αποτέλεσμα, το 2014, οι πληρωμές τόκων ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερες στην Ελλάδα από ό,τι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις χαμηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια, μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος», σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτό το χρονικό σημείο είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων του Ευρωσυστήματος. Όλες οι προσπάθειες θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση ότι το αμοιβαία συμφωνημένο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα εφαρμοστεί πλήρως».
Αναφορικά με τα capital controls, παρατηρεί πως «τέθηκαν σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση και εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πότε είναι σκόπιμο να άρει τους ελέγχους».
«Είναι πολύ νωρίς για ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων», σημειώνει ακόμη, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να περιοριστούν οι κίνδυνοι, «αποτέλεσμα εθνικών πολιτικών», στους ισολογισμούς των τραπεζών, ειδάλλως «η αμοιβαιοποίηση των τραπεζικών κινδύνων θα ισοδυναμούσε με αμοιβαιοποίηση των κρατικών κινδύνων».
Τέλος, ο κ. Βάιντμαν στέλνει το μήνυμα ότι «η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος από την κυβέρνηση θα μπορούσε να διανύσει μια μεγάλη απόσταση για τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα».