«Το τελευταίο σχέδιο της Ευρώπης για την στήριξη της Ελλάδας δείχνει καχύποπτα ως ένα σχέδιο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών», σχολιάζει το άρθρο της αμερικάνικης εφημερίδας New York Times.
Συμφωνώντας να συνεισφέρει με ένα σχετικά μετριοπαθές ποσό για τη διάσωση, η τραπεζική βιομηχανία παίρνει κάτι πολύ πιο πολύτιμο ως επιστροφή, λένε οι αναλυτές.
Η τραπεζική βιομηχανία ξεφορτώνεται μεγάλο μέρος του ελληνικού ρίσκου στην Ε.Ε. και αυτό βοηθάει ώστε να περιοριστούν οι φόβοι ότι η κρίση δημόσιου χρέους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία δεύτερη χρηματοοικονομική κρίση.
Η συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την τελευταία εβδομάδα μπορεί να προκαλέσει τον θυμό σε όποιον πιστεύει ότι οι τράπεζες έχουν αναλάβει αρκετά προς όφελος των φορολογούμενων.
Αλλά, η κρίση δανεισμού έχει μετατραπεί σε κρίση των τραπεζών σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει και κρίση της Ελλάδας. Εάν η συμφωνία βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, τα πιο αδύναμα ινστιτούτα θα είναι ικανά να δανειστούν ξανά από τις αγορές, έτσι δεν θα στηρίζονται περαιτέρω στην ΕΚΤ για την χρηματοδότηση τους.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μία καλή χρήση των πόρων», λέει ο Τσαρλ Γουέινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. «Αυτό προλαμβάνει το πρόβλημα από το να γίνει τόσο μεγάλο που θα παραλύσει το τραπεζικό σύστημα», συμπληρώνει.
Η μοναδικότητα, φυσικά, είναι ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πήγε στις Βρυξέλλες υποσχόμενη να κάνει τις τράπεζες να μοιραστούν το κόστος για την διάσωση της Ελλάδας. Ακούσια φαίνεται η κα. Μέρκελ να τους έχει κάνει την χάρη.
Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην κα. Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες καλεί τις τράπεζες εθελοντικά να ανταλλάξουν μερικά από τα ελληνικά ομόλογα με άλλα πιο σίγουρα χαρτιά ενισχυμένα με εγγυήσεις.
Αν και η ανταλλαγή θεωρείται τεχνικώς εθελοντική, η Moody’s προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μία τέτοια δράση θα θεωρηθεί ως αθέτηση από την Ελλάδα.
Ο οίκος αξιολόγησης, επίσης, προχώρησε σε μία εκ νέου τριών βαθμίδων υποβάθμιση της Ελλάδας ένα στάδιο πριν την χρεοκοπία της χώρας.
Ωστόσο, η Moody’s είπε ότι το σχέδιο θα ωφελήσει την Ευρώπη «περιορίζοντας το ρίσκο της μετάδοσης που πιθανότατα θα ακολουθούσε μία άτακτη στάση πληρωμών του υπάρχοντος ελληνικού χρέους».
Η ανταλλαγή του χρέους που επικύρωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη Πέμπτη θα έχει απώλειες για τις τράπεζες και τους άλλους ιδιώτες επενδυτές της τάξης των 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IIF, του ινστιτούτου που αντιπροσωπεύει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Αυτό ακούγεται ως ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, αλλά, όπως ο κ. Γουέινμπεργκ λέει, μία εβδομάδα πριν οι τράπεζες κοίταζαν την πιθανότητα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μία άτακτη στάση πληρωμών με απώλειες της τάξης των 200 δισ. ευρώ.
«Σε σύγκριση με μία απώλεια της τάξης των 200 δισ. ευρώ, αυτό μοιάζει σε εμένα ως μία πραγματικά καλή συμφωνία», τόνισε ο κ. Γουέινμπεργκ. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των τραπεζών μπορεί να είναι κατά πολύ λιγότερο των 54 δισ. ευρώ.