Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί στα τέλη του 2018 ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου (IGB), όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην τελετή υπογραφής της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας από τις εμπλεκόμενες εταιρίες στον αγωγό, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα λυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του έργου ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον IGB ως έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη, καθώς συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.
«Η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, ο TAP και ο IGB – που ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης – αλλά και το νέο terminal LNG (Υγροποιημένο Φυσικό αέριο) στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς. Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης, «θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του Κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».
Στην Κοινοπραξία του έργου μετέχουν η Poseidon, κοινή εταιρία της ΔΕΠΑ και της ιταλική Edison με ποσοστό 50% και η κρατική εταιρία ενέργειας της Βουλγαρίας, BEH που ελέγχει το υπόλοιπο 50%. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι σε πρώτη φάση 3 δις. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως με προοπτική επαύξησης στη συνέχεια και το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ. Ο IGB έχει ενταχθεί στη λίστα των έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ως προς τις πηγές προμήθειας του αερίου οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν το Αζερμπαϊτζάν μέσω διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ, υγροποιημένο φυσικό αέριο από το υφιστάμενο σταθμό της Ρεβυθούσας ή το νέο που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη ενώ πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και από αμερικανική εταιρία για την εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου (shale gas) που θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή στη χώρα μας, μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.