Με άρθρο του στους New York Times ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Δηλώνει μάλιστα ότι εάν δεν προχωρήσουν άμεσα οι Ευρωπαίοι σε αυτή τη λύση, τότε η κρίση θα μεταδοθεί και στα ισχυρά κράτη της ζώνης του ευρώ.

«Η μετάδοση είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Το πρόβλημα που ξεκίνησε από την περιφέρεια κινείται τώρα προς το κέντρο και ενώ η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, τα άλλα κράτη είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεαστούν τους ερχόμενους μήνες», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι γνωστό σε όλους: έκδοση ευρωομολόγων, υπό την εγγύηση της Ε.Ε., ώστε τα χαμηλά επιτόκια να περάσουν σε χώρες που έχουν ανάγκη σε συνδυασμό με μια στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει τα αναγκαία έσοδα», γράφει ο κ. Στίγκλιτς.

Επιπλέον, ο κ. Στίγκλιτς κάλεσε την Ευρώπη να επιδείξει την αναγκαία ωριμότητα και αλληλεγγύη. «Η διάσωση του ευρώ δεν είναι μόνο θέμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης. Είναι, επίσης, ζήτημα ιδίου συμφέροντος», συμπληρώνει.