Η κρίση δεν φαίνεται να τελειώνει στο άμεσο μέλλον και το σκηνικό στην αγορά ακινήτων θα επιδεινωθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα –που δεν είναι πιθανά- για την ενίσχυση της ζήτησης. «Δηλαδή μιλάμε για κατάρρευση;» θα αναρωτηθείτε. Όχι, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι από τις αρχές του φθινοπώρου θα καταγραφεί να πτώση της ζήτησης ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Η αγορά κατοικίας θα κινηθεί στη δίνη που προκαλεί η ανεργία και το υψηλό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της υποχώρησης του επιπέδου των τιμών –κυρίως στα μεταχειρισμένα με αποτέλεσμα να μεγαλώσει η διαφορά των τιμών μεταξύ νέων και παλαιών διαμερισμάτων.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στις αγορές κατοικίας μικρότερων αστικών κέντρων καθώς και παραθεριστικών περιοχών που βασίζονται κυρίως στον εγχώριο τουρισμό που έχει υποστεί καθίζηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η πτώση των τιμών στην εξοχική κατοικία να επιταχυνθεί καθώς κατασκευαστές αλλά και ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να υφίστανται πιέσεις προκειμένου να ρευστοποιήσουν ακίνητα περιουσιακά τους στοιχεία. Ήδη οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει άνω του 30% σε σύγκριση με το 2008 και η τάση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί.
Στην αγορά καταστημάτων δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας έχει επηρεάσει και μικρές αγορές της περιφέρειας όπου τα κλειστά καταστήματα είναι πλέον μία συνηθισμένη εικόνα. Αναλυτές υποστηρίζουν, ότι τα μισθώματα θα υποστούν και νέα πτώση η οποία θα είναι μικρότερη στους δρόμους υψηλής εμπορικότητας και μεγαλύτερη σε πιάτσες μικρότερης προβολής (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως 40% σε σύγκριση με το 2008). Αναφορικά με τις πωλήσεις καταστημάτων ουσιαστικά δεν υφίσταται αγορά αφού αυτές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στην αγορά γραφείων. Η μείωση των επενδύσεων και των ελλειμματικό ισοζύγιο μεταξύ των εταιριών που ανοίγουν και εκείνων που κλείνουν προκαλεί πιέσεις στο ύψος των μισθωμάτων. Εκτιμάται ότι σε σύγκριση με το 2008 οι απώλειες στα επίπεδα των ενοικίων ξεπερνούν το 40% και οι τάσεις αυτές δεν φαίνεται να ανατρέπονται τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Πρέπει να σημειωθεί, οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για μείωση των ενοικίων των ακινήτων που μισθώνονται από την κεντρική διοίκηση , εποπτευόμενους φορείς καθώς και ΟΤΑ, θα συμπαρασύρει και τις άλλες επαγγελματικές μισθώσεις. Όσο αφορά στις επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρξει ανάκαμψη της αγοράς.
Πηγή: Realestatenews.gr