«Η ΑΤΕbank σήμερα, ανεξάρτητα από την άσκηση προσομοίωσης η οποία αν και θεωρητική είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών σε ακραίες καταστάσεις, κινείται με συγκεκριμένο σχέδιο, που δημιουργεί προοπτική για το μέλλον της, και έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που τη διασφαλίζουν έναντι μελλοντικών κινδύνων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Ειδικότερα, αναφέρεται στην επιτυχή υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που ενίσχυσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της (δείκτης Core Tier I σε 10,7% και συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 12,1% σε pro-forma 31/3/2011 βάση) καθώς και στην υλοποίησης του – πρόσφατα εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, που στοχεύει στη διασφάλιση της μακροχρόνιας κεφαλαιακής της επάρκειας και στο λειτουργικό εκσυγχρονισμό της (δείκτης Core Tier I σε 12,4% το 2012).

Σχετικά με την ανακοίνωση της ATEbank της 18.7.2011, αναφορικά με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των 675 εκ. ευρώ προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο και ορισμένες συσχετίσεις που γίνονται με την πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης υποθετικών ακραίων καταστάσεων (stress test) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Στην ανακοίνωση της η ATEbank αναφέρει επίσης ότι η απόφαση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών λήφθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 29.4.2011 στο πλαίσιο της απόφασης για συνολική Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Η έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος ελήφθη στις 10.5.2011 και ως εκ τούτου μετά την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών η καθαρή τελική εισροή κεφαλαίων από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου είναι περίπου της τάξης των 585 εκατ. ευρώ. Καθώς οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΑΤΕbank ελήφθησαν στο διάστημα μεταξύ 1.1.2011 και 30.4.2011 όπως όριζε η ΕΒΑ, στα stress test έχει ληφθεί υπ’ όψη η αποπληρωμή των 675 εκατ. ευρώ προνομιούχων μετοχών ως να είχε συντελεστεί και επομένως τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης επηρεάστηκαν μόνο από το ποσό των 585 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των ανωτέρω και συμπεριλαμβανομένων των λοιπών ενεργειών που έχει δρομολογήσει η Τράπεζα (απόθεμα προβλέψεων 750 εκατ. ευρώ, και έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε κοινές μετοχές ύψους 235 εκατ. ευρώ), ο δείκτης κύριων Βασικών Κεφαλαίων (Core Tier I) της ΑΤΕbank στο δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ διαμορφώνεται στο 6%, άνω του κατώτατου ορίου 5% που είχε τεθεί στο stress test.