Συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC παραχώρησε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος με αφορμή τις δύσκολες επικείμενες ημέρες για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους σε ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σόρος το ζήτημα με την αύξηση του ορίου δανεισμού στις ΗΠΑ είναι «κυρίως θέατρο» και δεν τον ανησυχεί, ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται σε πραγματική κρίση.

Τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπαρκτά και πρέπει οι ευρωπαίοι να δουν καθαρά την «ουσιαστική χρεοκοπία» της Ελλάδας.

«Για να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ελλάδας, θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές του ευρώ», τόνισε ο κ. Σόρος επαναλαμβάνοντας τη θέση του για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση και ενίσχυση των θεσμικών οργάνων. Έκανε την εκτίμηση ότι η επιβίωση του ευρώ προϋποθέτει την εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, ώστε όλες οι χώρες που μετέχουν στο ευρώ να μπορούν να δανείζονται με παρόμοιους όρους με τη Γερμανία. Εάν και τότε οι αδύναμες χώρες δεν βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους, τότε θα πρέπει να αφήσουν την ευρωζώνη.