Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και ο ελάχιστος χρόνος που απομένει για την εξεύρεση λύσης για την ελληνική κρίση χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας, ο κίνδυνος για ντόμινο εξελίξεων στις μεγαλύτερες οικονομίες που χρησιμοποιούν το ευρώ είναι πλέον ορατός. Υπό αυτές τις συνθήκες ασκούνται έντονες πιέσεις στους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να βρουν άμεσα λύση για την ελληνική κρίση χρέους.

Η εκτίναξη των ισπανικών και ιταλικών spread παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υιοθέτησαν οι δύο χώρες, είναι δείγμα ότι οι αγορές βρίσκονται σε αναστάτωση.

«Η ανησυχία της αγοράς για την Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της όλο και εμφανέστερης ανικανότητας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να εμφανιστούν με μία ενιαία φωνή και να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την ευρωζώνη, Μάρκο Βάλι.

«Δεδομένου ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ιταλίας στα επόμενα δυόμιση χρόνια ανέρχονται σε 700 δισ. ευρώ, θα ήταν εφικτό να χρηματοδοτηθεί η Ιταλία για δύο χρόνια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό», δήλωσε ο κ. Νίλσεν της Goldman Sachs. «Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο θα συμπεριελάμβανε και την Ισπανία στο πρόγραμμα των Ε.Ε./ΔΝΤ, που σημαίνει ότι τα υφιστάμενα κεφάλαια θα είναι επαρκέσουν για να χρηματοδοτήσουν Ιταλία και Ισπανία για λιγότερο από ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Ο αναλυτής της Nomura, Λόρεντ Μπιλκ, αναφέρει στην αμερικάνικη εφημερίδα ότι η Ελλάδα είναι το κλειδί στην λύση. «Το κατάλληλο πακέτο για την Ελλάδα θα αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά», τονίζει. «Η σωστή λύση για την Ελλάδα θα είναι ένα πολύ αποφασιστικό βήμα», πρόσθεσε.