Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τους ηγέτες της Ευρώπης, κάνουν οι Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τα τεκταινόμενα της περασμένης εβδομάδας με την κρίση να φτάνει στην Ιταλία και τους ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι αμήχανοι.

Ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μάνκαου ασκεί κριτική στην αναβολή της Συνόδου Κορυφής, κάνοντας λόγο για μεγάλο σφάλμα. Παράλληλα τονίζει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε ήδη να έχει αποφασίσει τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του Ταμείου Διάσωσης. Ακόμη, το Ταμείο πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο, ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης στερούνται ενός ξεκάθαρου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες πέρασαν από το plan A, στο plan B και στο plan C. Το πρώτο πλάνο περιελάμβανε τη συνταγή της λιτότητας. Το δεύτερο επικεντρώνεται στη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης. Ενώ το τρίτο προσανατολίζεται στη διεύρυνση του Ταμείου Διάσωσης, προκειμένου να καλύψει και τους κινδύνους της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη μορφή θα λάβει το δεύτερο πλάνο, ενώ η Γερμανία δεν θέλει καν να συζητήσει το τρίτο. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το plan B θα αποτρέψει την ανάγκη για την ύπαρξη plan C, αλλά αυτό είναι δύσκολο, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Πριν μία πενταετία το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης ήταν μηδαμινό. Σήμερα, όμως, οι πιθανότητες είναι 50 – 50. Και ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολύ να λάβει τις ουσιαστικές αποφάσεις.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι η έκδοση ομολόγου της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο είναι πολιτικά δύσκολο και ακριβό, συμπληρώνει. Παρόλα αυτά, η ευρωζώνη θα πρέπει να σταματήσει να αρνείται να προχωρήσει σε δημοσιονομική ένωση, εκτός από νομισματική.