Ποσό 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προτείνεται από την Επιτροπή για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Εκτός από την προώθηση των συμφερόντων των ΜμΕ και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση του συντονισμού και την απλούστευση των προγραμμάτων χρηματοδότησης ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. θα παρέχει επίσης στοχοθετημένη χρηματοδοτική στήριξη σε ΜμΕ.

Η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ενός ειδικού «Προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και τις ΜμΕ», το οποίο θα διαδεχθεί εκείνο το μέρος του τρέχοντος «Προγράμματος Πλαισίου Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας», το οποίο δεν καλύπτει την καινοτομία. Η κάθε είδους στήριξη για έρευνα και ανάπτυξη προς ΜμΕ θα ενταχθεί στο κοινό στρατηγικό πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία.

Το «Πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα και τις ΜμΕ» θα εστιάζεται κυρίως σε μέτρα προώθησης πιο δυναμικών και διεθνώς ανταγωνιστικών ΜμΕ.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:

– Πρόσβαση στη χρηματοδότηση: χρηματοοικονομικά μέσα για την ανάπτυξη. Τα χρηματοοικονομικά μέσα για την ανάπτυξη θα διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση μέσα από τη χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών μέσων.

Τα μέσα αυτά θα αξιοποιούν στο έπακρο τις νέες πλατφόρμες κεφαλαίων και χρέους, ώστε να παρέχονται τόσο κεφαλαιακές διευκολύνσεις όσο και δανειακές εγγυήσεις. Χρηματοοικονομικά μέσα για επενδύσεις έναρξης δραστηριοτήτων και ανάπτυξης, ιδίως επιχειρηματικά κεφάλαια, θα παρέχονται και βάσει του κοινού στρατηγικού πλαισίου για έρευνα και ανάπτυξη σε καινοτόμες εταιρίες και ΜμΕ.

Τα μέσα του «προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και τις ΜμΕ» περιλαμβάνουν:

1. Kεφαλαιακή διευκόλυνση για επενδύσεις έναρξης δραστηριοτήτων και φάσης ανάπτυξης, που θα παρέχει σε ΜμΕ επιστρεπτέα κεφαλαιακή χρηματοδότηση υπό εμπορικούς όρους, κυρίως υπό μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Προβλέπονται δύο μέτρα:

– Επενδύσεις σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με διεθνείς δραστηριότητες εντός της Ε.Ε., τα οποία εστιάζονται σε επενδύσεις σε επιχειρήσεις με αναπτυξιακό δυναμικό, στηρίζοντας έτσι την ανάπτυξη μιας αγοράς επιχειρηματικών κεφαλαίων που θα καλύπτει ολόκληρη την Ε.Ε. και:

– Eνα «ταμείο χαρτοφυλακίου» (ή «ευρωπαϊκό ταμείο») που θα επενδύει διεθνικά σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα οποία με τη σειρά τους θα επενδύουν σε επιχειρήσεις, ιδίως κατά τη φάση επέκτασής τους στη διεθνή αγορά.

2. Δανειακή διευκόλυνση, που θα παρέχει ρυθμίσεις επιμερισμού άμεσων ή άλλων κινδύνων με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η διευκόλυνση θα παράγει μεγάλη μόχλευση και θα παρέχει διασυνοριακή ή πολυκρατική δανειοδότηση που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εύκολα με μηχανισμούς εθνικού επιπέδου.

Για να εξασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα, οι δραστηριότητες αυτές θα συντονίζονται στενά με τα είδη δράσης που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής με επιμερισμένη διαχείριση.