Η εξυγίανση των δημοσιονομικών είναι αναγκαιότερη από τα όποια κρατικά πακέτα ενίσχυσης των βεβαρημένων οικονομιών, σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Σε σχόλιό του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάνει λόγο για «δημοσιονομική επιδείνωση άνευ προηγουμένου» και κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου.
Όπως υποστηρίζει, μάλιστα, από σήμερα μέχρι και το τέλος του έτους, το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης θα έχει αυξηθεί κατά 20 και πλέον μονάδες, μεταξύ 2007-2011, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες και αυτή της Ιαπωνίας κατά 45 μονάδες.
«Χωρίς τις πολιτικές ανάκαμψης που υιοθετήθηκαν μεσούσης της κρίσης, η οικονομία θα είχε βυθιστεί σε χειρότερη ύφεση, αλλά εφεξής, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα», γράφει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Με την ύφεση, διαπιστώσαμε πόσο άτοπο ήταν το υπεραπλουστευμένο μήνυμα που στέλναμε προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες με το σλόγκαν: “ανακάμψτε, τονώστε, ξοδέψτε”», συνεχίζει ο Τρισέ προσθέτοντας ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ανάγκη εφαρμογής μίας αξιόπιστης πολιτικής για την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση ισχύει για όλες τις χώρες».