Το φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, εν μέσω κρίσης, οι Έλληνες έφτασαν να θεωρούνται οι καλύτεροι επενδυτές στο χώρο του real estate.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», εντός συνόρων η οικοδομική δραστηριότητα «πάγωνε», με τις γνωστές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.
Εν όψει του κινδύνου αυτή η κατάσταση να παγιωθεί, αποφασίστηκε πρόσφατα η κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την αγορά ή οικοδόμηση ακινήτων για όλους (μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο κατά την αγορά πρώτης κατοικίας) έως το 2013. Η απόφαση θεωρήθηκε περίπου επιβεβλημένη.
Από την έναρξη της κρίσης στα τέλη του 2009 έως σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από εγχώριους επενδυτές για την απόκτηση ακινήτων στο εξωτερικό, υπό μορφή επένδυσης και όχι μόνο και κυρίως στις αγορές της Μεγ. Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και εσχάτως ακόμα και της Τουρκίας.
Το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνει η αγορά του Λονδίνου, όπου συνολικά οι ξένοι αγοραστές θα έχουν δαπανήσει, σύμφωνα με έρευνα της Savills, συνολικά 18,5 δισ. ευρώ στην πενταετία που θα συμπληρωθεί στα τέλη του 2011, ή το 26% του συνόλου των κεφαλαίων.
Οι έλληνες αγοραστές-επενδυτές στο Λονδίνο συνιστούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες, αποτελώντας περίπου το 3% του συνόλου (μεταξύ των ξένων αγοραστών).
Αυτό σημαίνει ότι κατά το τρέχον έτος, οι Έλληνες αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 126 εκατ. ευρώ για την απόκτηση κατοικιών στο Λονδίνο, δεδομένου ότι οι φετινές επενδύσεις από ξένους εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 4,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα νέα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αφορούν την αγορά ακινήτων, περιλαμβάνουν, πέραν των άλλων επιβαρύνσεων και την κατάργηση του «πόθεν έσχες», ένα πάγιο αίτημα τόσο της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, όσο και της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ) από την αρχή της κρίσης.
Σύμφωνα με τους εν λόγω φορείς, η κατάργηση του «πόθεν έσχες» θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς την κτηματαγορά και την απασχόληση στον κλάδο, καθώς κατά τους ίδιους θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό σημαντικών κεφαλαίων.
Ασφαλώς, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι το μέτρο αυτό αποτελεί και μια «Κερκόπορτα» για την νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος.
Εν μέρει το άνοιγμα της πόρτας αυτής επιχειρείται να σμικρυνθεί από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης, όπου στην περίπτωση της κατοικίας ενισχύεται μεσοσταθμικά κατά 33%, όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Εν ολίγοις, όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάργηση του «πόθεν έσχες» θα πρέπει να έχουν και τα ανάλογα εισοδήματα που θα δικαιολογούν την απόκτηση πολυτελών κατοικιών.
Ταυτόχρονα, αποθαρρυντικά λειτουργεί και η αλλαγή στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που πλέον αγορά ακίνητα με αντικειμενική αξία από 200.000 ευρώ και πάνω, με το πρώτο κλιμάκιο να αφορά ακίνητα έως και 500.000, ενώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,2%.
Η επιβολή του εν λόγω ετήσιου φόρου σίγουρα θα αποτρέψει ορισμένους από την επένδυση σε ακίνητα στη χώρα μας, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις μέχρι σήμερα αγορές-«στόχους» των ελληνικών κεφαλαίων παραμένουν λιγότερο επαχθείς.