Την ανάγκη δραστηριοποίησης της ευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του, προέδρους των Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την προώθηση των αναγκαίων μέτρων εξορθολογισμού της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών που εν πολλοίς ευθύνονται για την οικονομική κρίση που απειλεί τη ζώνη του Ευρώ, όπως τονίζει το ΕΒΕα σε ανακοίνωσή του.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητέ πρόεδρε,
Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να επικοινωνήσω εκ νέου μαζί σας, προκειμένου να σας ευαισθητοποιήσω και να παροτρύνω όλους τους συναδέλφους προέδρους των μεγάλων επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να παρέμβουν στις κυβερνήσεις τους επισημαίνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα, ένας αδυσώπητος πόλεμος μεταξύ των διεθνών αγορών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Όπως γνωρίζετε, από προσωπικές μου τοποθετήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στις συνεδριάσεις της Λέσχης των Μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης αλλά και με επίσημες – επιστολές προς την ελληνική κυβέρνηση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει επισημάνει τη στρεβλή λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.
Δυστυχώς οι επισημάνσεις του ΕΒΕΑ όλο αυτό το διάστημα, δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής και ανταπόκρισης, σ’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, παρά το γεγονός ότι έχει καταστεί πλέον σαφές ότι σήμερα εξελίσσεται ένας ιδιόμορφος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος.
Κατά την άποψη μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθούν οι κυβερνήσεις και γενικότερα τα πολιτικά συστήματα στην Ε.Ε., προκειμένου να λάβουν γενναίες αποφάσεις για την διόρθωση των στρεβλώσεων στις χρηματαγορές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε με συστημική κατάρρευση και πλήρη κοινωνική απαξίωση.
Μεταξύ των αποφάσεων που το Επιμελητήριο μας εκτιμά ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσα είναι:
– Η απαγόρευση της άκρως κερδοσκοπικής λειτουργίας των Hedge Funds
– Η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων χρηματοοικονομικών δεικτών και εμπορευμάτων
– Ο περιορισμός των αγορών των παραγωγών που αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της σημερινής κρίσης
– Ο περιορισμός των ποσοστών της μόχλευσης των αγορών διότι διαστρεβλώνουν τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας (το 1,6% των τραπεζικών συναλλαγών ημερησίως αντιπροσωπεύουν τις συναλλαγές της πραγματικής οικονομίας, ενώ το υπόλοιπο αφορά την άυλη οικονομία)
– Η διασφάλιση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να προστατευτούν τα ήδη πληγέντα αποθεματικά τους
Την τελευταία διετία, κάποια δειλά βήματα με στόχο τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διεθνών αγορών έγιναν από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή των Η.Π.Α. κατ εντολή της Αμερικανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις και προτάσεις παραμένουν σε επικοινωνιακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να δρουν όλες αυτές οι δυνάμεις επί ζημία ολόκληρων λαών.
Η χώρα μας δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε – και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησής και των αδέξιων χειρισμών της – ως πειραματόζωο στην πρωτοφανή αυτή κρίση που είναι προϊόν της 30ετους στρεβλής λειτουργίας των χρηματαγορών, ανάγοντάς μας σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ε.Ε.
Και στη συνέχεια ακολούθησαν «επιθέσεις» και σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
Η Πορτογαλία, που παραμένει βυθισμένη στην κρίση, η Ιταλία που υπόκειται σε κερδοσκοπικές επιθέσεις από την αρχή της εβδομάδος, η Ισπανία που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, όπως άλλωστε και άλλες χώρες με υψηλό συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος.
Και θα πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά το γεγονός, του «άγνωστου» υπέρογκου ελλείμματος της Bundesbank που προκύπτει από τη διατραπεζική εκκαθάριση των ημερήσιών της συναλλαγών, που αγγίζει σήμερα το ποσό των 350 δις Ευρώ όταν μόλις το 2007 κυμαίνεται στα 25 δις Ευρώ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αντιλαμβάνεσθε ότι εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε στην τύχη της την οικονομική καθημερινότητά μας, κινδυνεύουμε με μια συστημική κατάρρευση χωρίς προηγούμενο.
Είναι αδήριτη η ανάγκη να αντιληφθούν, επιτέλους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει τον περιορισμό του «εθνικισμού» που σήμερα διακατέχει ορισμένους εξ αυτών και κυρίως την πολιτική ηγεσία της ισχυρής Γερμανίας. Η σωτηρία της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και βέβαια στην πράξη και του ενιαίου νομίσματος μας – απαιτεί μια πιο Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια Γερμανική Ευρώπη. Μια άμεση ενέργεια η οποία ενδεχομένως δεν αποτελεί τη οριστική λύση, αλλά σίγουρα είναι ένα εργαλείο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης, είναι η έκδοση ενός ευρωομολόγου από την Ε.Κ.Τ., που και τις αγορές θα τιθασεύσει, αλλά παράλληλα θα δώσει και το απαραίτητο οξυγόνο και ρευστότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης προκειμένου να ξεπεράσει το σκόπελο της κατάρρευσης.
Κλείνοντας, ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή επιμελητηριακή κοινότητα, θα ενώσει τις φωνές της, προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών-μελών, ότι αυτός ο άτυπος, αλλά εξαιρετικά ζημιογόνος οικονομικός πόλεμος, πρέπει να τερματιστεί άμεσα μέσω των ρηξικέλευθων αποφάσεων των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, οι οποίες οφείλουν να ενεργούν προς το συμφέρον των λαών και όχι των οικονομικών συμφερόντων των ολίγων που βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας».