Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους, περισσότερο από ένα χρόνο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μια χρεοκοπία της Ελλάδας, σχολιάζει το βρετανικό περιοδικό Economist. Δεν το λένε καθαρά, βέβαια, αλλά οι παραλήψεις κάτι τέτοιου από τις δηλώσεις του μιλάνε από μόνες τους.
Εν μέσω ανησυχίας για τη μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα σε Ιταλία και Ισπανία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, ύστερα από συζητήσεις που κράτησαν περισσότερο από 8 ώρες, ανακοίνωσαν στη δήλωση τους «την απόλυτη δέσμευση τους να θωρακίσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ».
Ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαϊρόν δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι ξαναανακάλυψαν το «πνεύμα» της άνοιξης του 2010», όταν για πρώτη φορά είχαν διασώσει την Ελλάδα και είχαν δημιουργήσει ένα Ταμείο 500 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν και άλλες χώρες.
«Μία τέτοια ρητορική δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη», σχολιάζει το άρθρο του βρετανικού περιοδικού. Χρησιμοποιείτε για να κρύψει τις έντονες αντιδράσεις που επικράτησαν. Η δήλωση της χθεσινής βραδιάς ήταν γεμάτη υποσχέσεις, ανάμεσα σε άλλα την αποφασιστικότητα «για βελτίωση της συστημικής επάρκειας της ευρωζώνης ώστε να αντισταθεί στο ρίσκο της μετάδοσης», αλλά έδωσε ελάχιστα συγκεκριμένα στοιχεία ή χρονοδιάγραμμα για δράση.
«Αυτό είναι απίθανο να πείσει τις αγορές ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι με οποιονδήποτε τρόπο κοντά στο να λύσουν την κρίση», σχολιάζει ο Economist.
Οι ψευδαισθήσεις των Ευρωπαίων αντικρούονται από την εκτίναξη των spread και την χρηματοοικονομική αναταραχή της Ιταλίας, μίας χώρας τόσο μεγάλης για να διασωθεί.