Μόνη κερδισμένη από την αναβλητικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε λύσεις για το ελληνικό κι όχι μόνο πρόβλημα είναι η Γερμανία.
Όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού των «αδύναμων» οικονομιών της περιφέρειας τόσο μειώνονται τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων αφού οι επενδυτές αναζητούν το λιγότερο επισφαλές προϊόν για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά αγγίζοντας το 2,6% ενώ τα διετή ομόλογα της χώρας πωλούνται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές με επιτόκιο 1,22%.
Ενδεικτικό της κατακόρυφης μείωσης του κόστους δανεισμού και του συνακόλουθου κέρδους για το γερμανικό κράτος είναι ότι στα τέλη Μαρτίου το 10ετές ομόλογο που εκδίδει η Γερμανία απέδιδε επιτόκιο 3,5%.
«Βρισκόμαστε σε φάση αναθεώρησης της στρατηγικής μας. Προσβλέπουμε στην αγορά γερμανικών ομολόγων (10ετούς διάρκειας) σε επίπεδα κάτω του 2,7%. Πάνω από αυτή την τιμή τα γερμανικά ομόλογα θεωρούνται πολύ ακριβά» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η βρετανική τράπεζα RBS η οποία εκτιμά ότι «όλα τα ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών εκτός της Γερμανίας θεωρούνται κερδοσκοπικές τοποθετήσεις» που σημαίνει ότι αποδίδουν υψηλό κέρδος αλλά ενέχουν αντιστοίχως υψηλούς κινδύνους για τους αγοραστές τους.