Η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά για τη μείωση του ελλείμματος και την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, αναγνώρισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο πως οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί δεν είναι αρκετές. 

«Έγινε πολλή δουλειά από την Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος και για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, της τάξης των 5 εκατοστιαίων μονάδων ως προς το ΑΕΠ… Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα. Αλλά, ταυτόχρονα, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι αρκετό, ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες και ότι η λύση στα σημερινά προβλήματα αποτελεί ένα εγχείρημα εν εξελίξει, το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί από την ίδια την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την “τρόικα”», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Σχετικά με τους όρους που θα έθετε το Ταμείο για τη συμμετοχή του σε δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η Λαγκάρντ είπε πως «δεν βρισκόμαστε στο στάδιο να συζητήσουμε τους όρους, τη διάρκεια, το μέγεθος ενός δεύτερου πακέτου στήριξης και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κεκτημένο».

Σε ερώτηση για το αν οι τράπεζες έχουν τα μέσα να υποστηρίξουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και εάν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο πλαίσιο του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ απάντησε πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο. «Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας. Ας περιμένουμε τα τεστ για να επιχειρήσουμε την αποτίμηση της ισχύος, τη σχετική ευρωστία σε σχέση με τις εν δυνάμει απώλειες. Σε αυτό το στάδιο δεν εξάγω συμπεράσματα», είπε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θεωρεί το ΔΝΤ ως στάση πληρωμών για μία χώρα όπως η Ελλάδα. «Δεν θα απαντήσω στην ερώτηση. Διότι, το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω σήμερα, δεδομένου ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά ή να κάνω μία δήλωση που θα ερμηνευθεί εσφαλμένα», είπε.