Όπισθεν ολοταχώς έκανε η κυβέρνηση μετά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις από βουλευτές και την αντιπολίτευση, αλλά και την οργή των φορολογουμένων, αποσύροντας τη διάταξη που προέβλεπε εκτίναξη κατά 36% των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Επίσης, όπως όλα δείχνουν, δεν θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ανείσπρακτα ενοίκια, με την κυβέρνηση να εξετάζει τη φορολόγησή τους στο έτος που αυτά θα εισπραχθούν.
Τα δύο μέτρα, όπως και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν άντεξαν στην πίεση των βουλευτών και της κοινωνίας. Την πρώτη μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών στις φορολογικές διατάξεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε στην επιτροπή την απόσυρση από το άρθρο 2 των παραγράφων 5 και 6 (για τους φορολογικούς συντελεστές ενοικίων και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων). Προς το παρόν, οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια θα παραμείνουν στο 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο 33% για υψηλότερα. Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε αύξηση για τα χαμηλά εισοδήματα από 11% σε 15%, δηλαδή περίπου 36%.
Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια για το θέμα της φορολόγησης των ενοικίων, επισημαίνοντας ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι στα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική διάταξη θα επανέλθει τροποποιημένη στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου και η νέα κλίμακα θα είναι προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια, μεταφέροντας το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα. Έτσι θα καλυφθούν και τα 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στο μνημόνιο από την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.
Η νέα κλίμακα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ωστόσο θα πρέπει να δώσει στο κράτος τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.