Στο… κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ρίχνεται το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, η οποία στο πρώτο εξάμηνο του έτους προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.
Από τη μία προωθεί άμεσα νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν μέχρι και σε 45 δόσεις και από την άλλη προχωρεί στην πρόσληψη 100 ιδιωτών που θα βοηθήσουν στο στενό μαρκάρισμα 10.000 μεγαλοοφειλετών με ληξιπρόθεσμα άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.
Στόχος να αυξηθούν τα έσοδα από την τεράστια… δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων, που πλέον φθάνουν τα 41,1 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο μιλούν για μια ευνοϊκή ρύθμιση που θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους 716.000 οφειλέτες (από ένα σύνολο 900.000), οι οποίοι χρωστούν ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ ο καθένας.
Οι οφειλέτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής των χρεών που ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν τις 45 και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων της ρύθμισης που επιλέγεται από τον οφειλέτη.
Παράλληλα, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, εξετάζεται να μπει χαμηλά ο «πήχης» για το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης.
Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο επιστρατεύει δικηγόρους, λογιστές και ελεγκτές, οι οποίοι μαζί με τους εφοριακούς και την ειδική ομάδα κρούσης του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσουν τους μεγαλοοφειλέτες και θα προωθήσουν όλα τα αναγκαστικά μέτρα (ειδοποιητήρια, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) για την είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ειδικότερα ο καθένας από τους 100 ιδιώτες που θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές θα αναλάβει 100 μεγαλοοφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας τους. Οι δικηγόροι, ελεγκτές και φοροτεχνικοί θα λειτουργούν ως εξωτερικοί σύμβουλοι, στην ουσία όμως αναμένεται να αναλάβουν:
Πρώτον, τον εντοπισμό των 10.000 οφειλετών που χρωστούν στο Δημόσιο 37 δισ. ευρώ. Οι ιδιώτες θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν το αρχείο των οφειλετών προσδιορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικές διευθύνσεις κατοικίας αυτών τους οποίους αδυνατούν να εντοπίσουν τα δικαστικά τμήματα των εφοριών.
Θα αναλάβουν δηλαδή να βρουν πού διαμένουν πραγματικά χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν ενημερώσει τα τμήματα μητρώου των ΔΟΥ για τις αλλαγές διευθύνσεων που έχουν κάνει, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ουσιαστικά «αγνώστου διαμονής». Με τον εντοπισμό των οφειλετών, θα είναι πλέον δυνατή η επικοινωνία των ΔΟΥ μαζί τους και η ειδοποίησή τους για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Δεύτερον, στην ακριβή καταγραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των μεγαλοοφειλετών. Θα αναλάβουν δηλαδή να εντοπίσουν και να καταγράψουν πόσα και ποια ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής κατέχει κάθε μεγαλοοφειλέτης ποιο είναι το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες, ποιες οι τοποθετήσεις του σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ., καθώς και τι εισοδήματα εισπράττει.
Παράλληλα, θα αναζητούν και θα μπορούν να βρίσκουν στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των οφειλετών ακόμη και από τις τράπεζες.
Τρίτον διασταυρώνοντας όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη θα μπορούν να σχηματίζουν μια πλήρη εικόνα για την οικονομική του επιφάνεια. Στη συνέχεια θα ενημερώνουν τις αρμόδιες ΔΟΥ, προκειμένου οι εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.