Παρέμβαση στους Financial Times για τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωζώνη έκανε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόβσκι. Ο κ. Ροστόβσκι ζήτησε αλληλεγγύη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι ελεημοσύνη. Η αλληλεγγύη είναι μία έκφραση του ίδιου συμφέροντος των μελών μίας ομάδας να εργασθούν για να επιτύχουν έναν κοινό σκοπό. Για το λόγο αυτό, η Ευρώπη πρέπει να ανακόψει το διευρυμένο πολιτικό χάσμα μεταξύ εκείνων που παρέχουν χρηματοδότηση στην τρέχουσα κρίση και εκείνων που επωφελούνται άμεσα από αυτή – μεταξύ της νότιας και της δυτικής περιφέρειας από τη μία πλευρά και του κέντρου και του βορρά της Ε.Ε. από την άλλη πλευρά», τόνισε ο Πολωνός πολιτικός.

«Σε διαφορετική περίπτωση, το συνολικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως και η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, θα τεθούν σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Ροστόβσκι ασκεί έντονη κριτική στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατηγορώντας τους ότι δεν δίνουν μία πραγματική διέξοδο στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος.

Οι αγορές και οι πολίτες των χωρών που δέχονται τη βοήθεια πρέπει να πειστούν ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα λιτότητας θα οδηγήσουν κάπου. «Πρέπει να δουν κάποιο φως στο τούνελ», αναφέρει χαρακτηριστικά.