Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι σημειώθηκε μια αύξηση που δεν αναμενόταν στον διεθνή δείκτη των τιμών των τροφίμων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής της ζάχαρης, ενώ αύξησε την πρόβλεψή του για την παραγωγή σιτηρών ώστε να αντανακλά τα τελευταία δεδομένα από τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης, ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες αλλαγές τροφίμων χρησιμοποιώντας ένα «καλάθι» που περιλαμβάνει δημητριακά, σπόρους από φυτά καλλιεργούμενα για την παραγωγή λαδιού, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη, βρισκόταν κατά μέσον όρο στις 234 μονάδες των Ιούνιο, από τις 231 που ήταν η -αναθεωρημένη- εκτίμησή για τον Μάιο. Ο αριθμός είναι κατά 39% υψηλότερος από ό,τι τον Ιούνιο του 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση του FAO.
Οι πτώσεις στις τιμές του σίτου, του καλαμποκιού και της σόγιας αναμενόταν να συμπαρασύρουν τον δείκτη και έτσι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, που αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που πυροδότησαν τις ταραχές στις χώρες του αραβικού κόσμου εφέτος.
Ο δείκτης του FAO έφθασε σε ένα επίπεδο που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ, τις 238 μονάδες, το Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης των τιμών των δημητριακών και των μικρών αποθεμάτων, επιτείνοντας τους φόβους για μια ενδεχόμενη επανάληψη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης της περιόδου 2007-2008, όταν η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο δείκτης της τιμής της ζάχαρης του FAO ήταν κατά μέσον όρο στις 359 μονάδες τον Ιούνιο, αυξημένος κατά 14% από τον Μάιο.
«Η ισχύς της τιμής αντανακλά τη δυναμική βραχυπρόθεσμη ζήτηση (ζάχαρης) έναντι των στενών εξαγωγικών δυνατοτήτων, ειδικά στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο, όπου η παραγωγή προβλέπεται ότι θα πέσει κάτω από το επίπεδο της περυσινής χρονιάς», ανέφερε ο οργανισμός.
Ο δείκτης της τιμής των δημητριακών του FAO, που περιλαμβάνει τις τιμές των βασικών ειδών όπως του σιταριού, του ρυζιού και του καλαμποκιού, έπεσε κατά 1% σε σύγκριση με τον Μάιο στις κατά μ.ό. 259 μονάδες τον Ιούνιο, προσέθεσε.
Ο FAO αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για την περίοδο 2011-2012, στους 2,313 δισ. τόνους, 11 εκατ. τόνους πάνω από την προηγούμενή του εκτίμηση που είχε δημοσιοποιηθεί την 22α Ιουνίου. Η αύξηση της παραγωγής, που θα είναι 3,3% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, οφείλεται στην αναθεώρηση των δεδομένων όσων αφορά τις σοδειές στις Ηνωμένες Πολιτείες.