Κοινή πρόταση φαίνεται να υιοθετούν Γερμανία και Ολλανδία προκειμένου να πιέσουν τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετέχουν στο νέο δημοσιονομικό πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ακόμη και εάν αυτό χαρακτηριστεί χρεοκοπία. Οι δύο χώρες έχουν πειστεί ότι η προσωρινή χρεοκοπία είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για αυτή την πρόταση, αλλά δεν ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, μεταδίδει ο διεθνής Tύπος.

Σύμφωνα με την Wall Street Jiurnal, η Γερμανία επανέρχεται σε παλαιότερη πρόταση της που προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Η χρεοκοπία της Ελλάδας για ένα μικρό διάστημα είναι ένα αποδεκτό τίμημα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Η συγκεκριμένη πρόταση ανήκει στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, αλλά πριν ένα μήνα είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ΕΚΤ και της Γαλλίας. Χθες ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Άσμουσεν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «μπορούμε να θέσουμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την ανταλλαγή των ομολόγων». Άλλωστε, συμπλήρωσε, οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν χρεοκοπία και την υλοποίηση της γαλλικής πρότασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών που τόνισε ότι οι ιδιώτες πρέπει να πεισθούν να συμμετέχουν στο σχέδιο διάσωσης, χαρακτηρίζοντας «αποδεκτό κίνδυνο» ένα γεγονός αξιολόγησης από τους διεθνείς οίκους.

«Νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε ότι μια εθελοντική συμμετοχή δεν είναι ρεαλιστική. Αν μια υποχρεωτική συμβολή των τραπεζών οδηγήσει σε ένα σύντομο και μεμονωμένο γεγονός αξιολόγησης, αυτό δεν είναι κακό, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται εκτός των αγορών και δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε αυτές για κάποιο χρόνο», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στην ολλανδογερμανική πρόταση αναφέρεται και η Financial Times, που κάνει λόγο ότι η πρόταση επανήλθε στο διάλογο την στιγμή που τραπεζίτες συνεδρίαζαν στο Παρίσι για να υιοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσουν όσον αφορά τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, άτομο που συμμετείχε στις συνομιλίες απέρριψε την πρόταση. «Το γεγονός ότι βλέπουμε την πρόταση αυτή να επανέρχεται, δείχνει πόσο περιορισμένη αντίληψη έχει ο δημόσιος τομέας για τα τεχνικά θέματα της διαδικασίας», δήλωσε στην εφημερίδα.

Άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις συνομιλίες χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση ως «πολύ χαοτική», αναφέρει η Financial Times.