Στην αντεπίθεση περνάει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, κατόπιν των αντιδράσεων των Ευρωπαίων για τον ύποπτο ρόλο των διεθνών οίκων εναντίον της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία απόκρουσε την κριτική που δέχτηκε ο οίκος του για την προσέγγιση του όσον αφορά το γαλλικό σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Χθες αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης, με τον Έβαλντ Νοβότνι να δηλώνει ότι οι οίκοι αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά τα ευρωπαϊκά κράτη από αυτά της Νότιας Αμερικής.

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι λόγια του αέρα και είναι αποδεδειγμένα λανθασμένοι», απάντησε ο Τόρστεν Χίνριτς, υπεύθυνος του οίκου στη Γερμανία. «Είτε βασίζονται σε άγνοια των γεγονότων είτε τα κίνητρα είναι πολιτικά και τα γεγονότα παραμελούνται», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το γαλλικό σχέδιο τόνισε ότι αυτό που εξετάζεται τώρα είναι κάτι υποθετικό μιας και δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση. «Πρόκειται για ένα καθαρά υποθετικό σχόλιο. Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί», δήλωσε ο κ. Χίνριτς.

«Είναι πολύ σαφές ότι εξετάζεται μια σημαντική επέκταση της διάρκειας των ομολόγων και μια καθυστέρηση στην αποπληρωμή κάτι που δεν είναι σύμφωνο με την αρχική υπόσχεση για την έγκαιρη πληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου. Σε αυτό το βαθμό, ένα τέτοιο σχέδιο θα συνεπαγόταν χρεοκοπία», είπε.