Επιφυλακτικές απέναντι στην αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία είναι εντούτοις τα κυρίως επωφελούμενα κράτη από τα 4,54 δισ. ευρώ, τα οποία δεν ξοδεύτηκαν, τελικά, στη διάρκεια εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2010 -τα μερίδια του ανωτέρω ποσού διανέμονται, από σήμερα, στα κράτη μέλη της Ένωσης.
«Πράσινο φως» για τη διανομή των μεριδίων έδωσαν νωρίτερα σήμερα οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.
Απ’ τα 4,54 δισ. ευρώ, τα 2,72 δισ. ευρώ προέρχονται απ τον τομέα «έργων, τα οποία προγραμματίστηκε να γίνουν στη διάρκεια του 2010».
Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από πρόστιμα, από την επιβολή «τόκων υπερημερίας», τέλος δε από «ποσά, που προήλθαν από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Συγκεκριμένα, το Βερολίνο θα εισπράξει 922,89 εκατ. ευρώ. Το Παρίσι θα έχει επιστροφές 740,85 εκατ. ευρώ, τέλος δε το Λονδίνο θα εισπράξει 629,23 εκατ. ευρώ.
Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι εναντιώνονται στην αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και αυτές οι επιστροφές κεφαλαίων καταγράφονται σε μία περίοδο διαφωνίας όλων τους με την Επιτροπή των Βρυξελλών, αναφορικά με το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, αναφέρουν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ καλύπτει μία επταετία και παραμένει το κύριο αναδιανεμητικό «εργαλείο» για τα μέλη της Ένωσης.
Η Επιτροπή προτείνει να φθάσει ο προϋπολογισμός τα 1.083,3 δισ. ευρώ (σε ποσοστό, μια αύξηση κατά 1,11% του ΑΕΠ της ΕΕ), για τα έτη 2014-2020.
Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία έχει χαρακτηρίσει την πρόταση «παντελώς απραγματοποίητη» και «ασύμβατη» με τα προγράμματα λιτότητας, «τα οποία προωθούνται παντού στην ΕΕ».
Το Βερολίνο, από την πλευρά του, αναφέρεται σε ποσό προϋπολογισμού «σαφώς πέραν του ανεκτού».
Μετριοπαθέστερη στη ρητορική της, η Γαλλία επίσης δεν αποδέχεται καμία αύξηση στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την επταετία 2014-2020.