Στο 81% εκτοξεύθηκε το ποσοστό των πολιτών, που αξιολογούν αρνητικά την οικονομική πολιτική, που ακολουθεί η κυβέρνηση, φανερά επηρεασμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα που απασχόλησαν την χώρα και κυρίως από την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας της ALCO για το ΕΒΕΑ, που πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.
Η έρευνα δείχνει ακόμα οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία των πολιτών για τα δημόσια, αλλά και τα προσωπικά τους οικονομικά, αν και ο δείκτης απαισιοδοξίας παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 75% και 71% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, «όπως και στις προηγούμενες έρευνες έτσι και στην τελευταία, συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, όπως η συμβολή του ανασχηματισμού στην καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης, στην οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά σε ποσοστό 66%, καθώς και για το εάν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα αποδώσει ή όχι, όπου επίσης το 66% των ερωτηθέντων απάντησε πως πιστεύει ότι δεν θα αποδώσει και θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση».
Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε:
«Το Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σε ποσοστό 81%, διάκειται αρνητικά στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Για πολλοστή φορά, το ΕΒΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί καθώς, αποδεδειγμένα πλέον τα μέτρα που λαμβάνει δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, το αντίθετο, μάλιστα, οδηγούν την χώρα σε βαθύτερη ύφεση, την αγορά σε τέλμα και την κοινωνία σε απόγνωση. Και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να υποτιμήσει το γεγονός ότι, όπως προκύπτει και από το Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, δεν έχει πλέον καμία βάση στήριξης στην κοινωνία, ούτε καν ανάμεσα στους ψηφοφόρους της. Άλλωστε, δυο στους τρείς Έλληνες πιστεύουν ότι με τον ανασχηματισμό που έγινε, δεν πρόκειται να λυθούν τα δημοσιονομικά μας προβλήματα, και, βέβαια, θεωρούν ότι η εφαρμογή των μέτρων που περιέχει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα οδηγήσει την χώρα σε βαθύτερη ύφεση».