«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα δίδοντας εγγυήσεις για νέα δάνεια, εκτός εάν οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης θεωρήσουν κάτι τέτοιο χρεοκοπία», δήλωσε σημαντικός παράγοντας της χρηματαγοράς.

«Η ΕΚΤ θα στηρίζεται πάνω στις αρχές που χρησιμοποιούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης – Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch – είπε ο αξιωματούχος», αναφέρουν οι Financial Times.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήρθε μετά την ανακοίνωση της S&P, τη Δευτέρα, όπου έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προειδοποίησε ότι το σχέδιο, που προβάλλουν οι Γάλλοι και στηρίζουν οι Γερμανοί, για μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα συνιστούσε μία «επιλεκτική» χρεοκοπία, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η αδιάκοπη στήριξη της Αθήνας από την ΕΚΤ είναι κομβική, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά πάνω στην ΕΚΤ για χρηματοδότηση», αναφέρει το άρθρο. Οι αναλυτές είχαν φοβηθεί ότι εάν η ΕΚΤ σταματούσε να παράσχει αυτή την στήριξη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε.