Την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα, ζήτησε σήμερα η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς του ΕΚ, Γκαμπριέλε Ζίμερ.
Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο ΕΚ, στο Στρασβούργο, η κ. Ζίμερ υπενθύμισε ότι ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη συμμετοχή του ΕΚ, υπό μορφή εταίρου, στις διαπραγματεύσεις και προσέθεσε πως θα επαναλάβει το αίτημα στην αυριανή μεγάλη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, που είναι προγραμματισμένη στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή του Ζαν Κλον Γιούνκερ.
«Θα θέσουμε εκ νέου το αίτημα και θα βασισθούμε στην έκθεση για την τρόικα που είχε γίνει κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία. Στην έκθεση αυτή, είχε ασκηθεί σοβαρή κριτική για το γεγονός ότι το ΕΚ δεν συμμετείχε σε κανένα στάδιο των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα είχε διαπιστωθεί ότι σε πολλά σημεία είχαν καταστρατηγηθεί οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ» είπε η κ. Ζίμερ και τόνισε:
«Θέλουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Γιούνκερ για τη συμμετοχή του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ασκηθεί ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός έλεγχος και να συμβάλουμε στην εξασφάλιση της διαφάνειας και το σεβασμό των αρχών της ΕΕ και της κοινωνικής Χάρτας».
Εξάλλου, η κ. Ζίμερ υπογράμμισε ότι ένα άλλο ερώτημα, για το οποίο η πολιτική της ομάδα περιμένει μια απάντηση, είναι «εάν στη σημερινή κατάσταση με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί (στην Ελλάδα), η απαίτηση για τις «χωρίς τέλος» ιδιωτικοποιήσεις, είναι δυνατόν να επιτρέψουν σε ένα κράτος-μέλος να βγει από την κρίση και να περάσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς εξέφρασε και επιφυλάξεις για τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία.
«Είναι περίεργο ότι με τις σημερινές συνθήκες, σιωπηρά και αθόρυβα συνεχίζεται, χωρίς πρόβλημα, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Και αυτό παρά τις σημαντικές παραβιάσεις εις βάρος των υπευθύνων ορισμένων κομμάτων, πολλών πολιτών, αλλά και παρά ορισμένες επιλογές της στην εξωτερική της πολιτική. Εάν δεν επιμείνουμε τώρα για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας δε θα υπάρξει εξέλιξη της κατάστασης. Η ΕΕ θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Η ΕΕ έχει την ευθύνη και εμείς απαιτούμε απαντήσεις» τόνισε η κ. Ζίμερ, εξηγώντας ότι θα είναι και αυτό ένα από τα θέματα που θα τεθούν αύριο στον πρόεδρο της Κομισιόν.