«Οι Έλληνες βουλευτές αναμένεται να περάσουν την Πέμπτη το νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την ταχεία εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας», αναφέρει άρθρο των NYT.

Το ευρώ κινείται ανοδικά στις αγορές, μετά την ψήφιση των πιο ριζοσπαστικών περικοπών στην ελληνική οικονομία από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας το 1974.

«Μετά από αρκετές μέρες – βίαιων μερικές φορές – διαδηλώσεων, το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να είναι ήρεμο την Πέμπτη, χωρίς να αναμένονται ιδιαίτερες διαδηλώσεις», αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Οι αλλαγές είναι «βαθιά» αντιδημοφιλείς στην Ελλάδα και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα χρειαστεί να ξεπεράσει τον μεγάλο σκεπτικισμό. «Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το πρόγραμμα λιτότητας που απαίτησαν οι ευρωπαίοι και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξει να πιέσει την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση κάνοντας το χρέος της ακόμη δυσκολότερο να αποπληρωθεί», σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Η εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις δύο σημαντικών οικονομολόγων. Τόσο ο Γιόζεφ Στίγκλιτζ όσο και ο Κένεθ Ρογκόφ υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου δεν λύνει το πρόβλημα.

Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση. Για ευρωπαϊκή συνεννόηση καλεί ο κύριος Στίγκλιτζ, ενώ ο κύριος Ρογκόφ τονίζει ότι η «Ελλάδα κέρδισε μόνο περιορισμένο χρόνο».