Την εκτίμηση ότι οι έλληνες καταθέτες θα αποφύγουν το κούρεμα των καταθέσεων, διατυπώνει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Όπως αναφέρει, οι ευρωπαϊκές Αρχές θα εφαρμόσουν στις ελληνικές τράπεζες την οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών (την περίφημη BRDD) με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες, κυρίως, στους καταθέτες, αλλά και στους επενδυτές που κατέχουν τραπεζικά ομόλογα.
Ο οίκος αξιολόγησης προτρέπει, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, ώστε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς, όπως εκτιμά, η “ευελιξία στην εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας περιορίζεται σημαντικά από το 2016, καθώς αυτή θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή. Συνακόλουθα, η όποια λύση προκριθεί για τις ελληνικές τράπεζες εντός του έτους δεν θα δεσμεύει τις ευρωπαϊκές αρχές για μελλοντικές περιπτώσεις τραπεζών.
Η Fitch αναφέρει ότι από το τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα (ύψους περίπου 86 δισ. ευρώ) τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να διατεθούν το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του ελέγχου ποιότητας του Ενεργητικού (Asset Quality Review -AQR), ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ήδη ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το AQR έχουν κυκλοφορήσει, αλλά φαίνεται πιθανόν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, για να το ολοκληρώσει εγκαίρως. Ο οίκος αξιολόγησης έχει ήδη εκτιμήσει ότι τα 25 δισ. ευρώ επαρκούν στην περίπτωση που εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό της Κύπρου, με την προϋπόθεση αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις περίπου 20 δισ. ευρώ δεν θα συνεχίζουν να αναγνωρίζονται ως μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.
Από τη άλλη πλευρά, τα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται μόλις σε 4,7 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Fitch, ένα κούρεμα τους δεν θα απέφερε σημαντικά κεφάλαια για τις τράπεζες. Επιπροσθέτως, άλλα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι ελληνικές τράπεζες ύψους 49 δισ. ευρώ θα ήταν δύσκολο να κουρευτούν, καθώς ήδη αυτά βρίσκονται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ, προκειμένου οι τράπεζες να χρηματοδοτηθούν από το μηχανισμό ELA.