«Η πτώχευση είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο οικονομολόγος Στέφαν Χόμπουργκ στο περιοδικό Der Spiegel. Παράλληλα, έκανε την εκτίμηση ότι οι συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ολέθριες.

Όσο και αν προσπαθούν να την αποφύγουν, η χρεοκοπία είναι το πιθανότερο σενάριο. «Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, η επίμαχη λέξη είναι ένα ταμπού για όλους τους ηγέτες και τους κορυφαίους υπουργούς των χωρών της Ε.Ε.», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι είναι κάθετοι. «Δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», απαντούν. Αυτό κάθε άλλο παρά η πραγματικότητα είναι, απαντάει ο κ. Χόμπουργκ.

«Ο δρόμος της διάσωσης του ευρώ που έχει χαράξει η Ε.Ε., οδηγεί τελικά στην χρεοκοπία κράτους και σε νομισματική μεταρρύθμιση», τόνισε στο περιοδικό ο Στέφαν Χόμπουργκ. «Αυτή η διαδικασία είναι ήδη μη αναστρέψιμη, ωστόσο κανείς δεν θέλει να το πει καθαρά και να μπει στο βιβλίο της ιστορίας ως εκείνος που προκάλεσε την έκρηξη», συμπληρώνει.

Αυτό που κάνουν οι τωρινοί ηγέτες είναι να δίνουν χρήματα στα προβληματικά κράτη, μεταθέτοντας το πρόβλημα στις επόμενες κυβερνήσεις. «Κάποια στιγμή, όμως, αυτό είναι σίγουρο, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες θα ανατινάξουν το σύστημα. Και, δυστυχώς, ελλοχεύει ο μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει όχι μόνο η ευρωζώνη, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».