Τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία έχει περισσότερες πιθανότητες εξόδου από την ζώνη του Ευρώ εξηγεί σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post. Μετά και το ιταλικό Plan B που παρουσιάστηκε από τον Πέπε Γκρίλο και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, αυτή η εκτίμηση, η οποία προκαλεί έκπληξη δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, συνίσταται στο γεγονός ότι το ιταλικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών έχει αυξηθεί μόλις κατά 4,6%.
Επομένως, συνεχίζει η εφημερίδα, το όφελος που αποκόμισε η Ιταλία από την Ευρωζώνη όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται μόλις 4,6% του ΑΕΠ.
Έως την παγκόσμια κρίση του 2018, το όφελος της Ιταλίας εκτιμούταν στο 14% του ΑΕΠ. Όμως, η ύφεση των επόμενων ετών εξάλειψε τα συγκεκριμένα κέρδη.
Βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, για την κατάσταση της Ιταλίας φαινομενικώς δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου το ευρώ, καθώς η χώρα διαθέτει αρκετά ενδογενή προβλήματα.
«Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, δύσκολο να την επεκτείνεις, δύσκολο να απολύσεις εργαζομένους» περιγράφει χαρακτηριστικά.
Η Ιταλία, σπεύδει να διευκρινίσει η Washington Post, είχε τα ίδια προβλήματα και προ ευρώ. Όμως, κατάφερνε να σημειώνει ευμεγέθεις αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Επομένως, το πρόβλημα έγκειται στο νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, το οποίο καθιστά ακριβές της ιταλικές εξαγωγές.
Παράλληλα, σημειώνει η εφημερίδα, η Ευρωζώνη περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της ιταλικής κυβέρνησης, αναγκάζοντάς την να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.