Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επανέλαβε σήμερα ότι «η Γαλλία υποστηρίζει τον Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», διαψεύδοντας έτσι εμμέσως ότι το Παρίσι συναρτά την υποστήριξη του με την αναχώρηση από το ΔΣ της ΕΚΤ του Ιταλού Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.

«Δεν υπάρχει επιθετικός προσδιορισμός για να χαρακτηρίσει τη γαλλική υποστήριξη προς τον Μάριο Ντράγκι», απάντησε ο κ. Μπαρουέν ερωτηθείς «εάν το Παρίσι έθεσε όρο, για να στηρίξει τον Ντράγκι, το να αποσυρθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ ο συμπατριώτης του, Μπίνι Σμάγκι».

«Η Γαλλία στηρίζει τον Ντράγκι για την ΕΚΤ», επέμεινε ο υπουργός Προϋπολογισμού, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπρόσωπους του τύπου για τις εργασίες του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Το Παρίσι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι σε αντικατάσταση του 68χρονου Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην προεδρία της ΕΚΤ, αναμένει όμως σε αντάλλαγμα από την Ιταλία να αποσύρει τον επίσης Ιταλό Μπίνι Σμάγκι από το ΔΣ της ΕΚΤ, ώστε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη να αντιπροσωπεύονται στο εξαμελές ΔΣ, σχολιάζουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στη γαλλική πρωτεύουσα.

Αυτό είχε συμφωνηθεί στα τέλη Απριλίου, όταν έγινε στη Ρώμη η ιταλογαλλική σύνοδος κορυφής. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε προ ημερών ευρισκόμενος στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ ότι «δεν αμφιβάλλει ότι η Ιταλία θα τηρήσει τον λόγο της».