«Αφήστε την απερίσκεπτη Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ», ανέφερε σε άρθρο του στην Daily Telegraph ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι υπεύθυνο για το γεγονός ότι «επιδεινώθηκε» η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Τόνισε μάλιστα ότι, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα πρέπει να συνεισφέρει σε κάθε προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Για χρόνια, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πει ότι θα ήταν παράλογο και αδιανόητο για μια χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον στη βρετανική εφημερίδα. «Αλλά αυτή η επιλογή είναι τώρα αναπόφευκτη, και όσο συντομότερα συμβεί αυτό τόσο το καλύτερο».

Για τον δήμαρχο του Λονδίνου η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενθάρρυνε τη σπάταλη συμπεριφορά της, δεδομένου ότι είχε τη δυνατότητα να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο. «Το ευρώ έχει επιδεινώσει την οικονομική κρίση, ενθαρρύνοντας ορισμένες χώρες να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα, όπως οι ίδιες οι τράπεζες», τόνισε.

«Υποτίθεται ότι ασχολούνται με αυτό το σύστημα διάσωσης για την προστασία των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας. Αλλά εφ’ όσον υπάρχει ο φόβος της στάσης πληρωμών, η αβεβαιότητα συνεχίζεται και η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τζόνσον. Η τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον έρχεται τη στιγμή που κυκλοφορούν σενάρια ότι η Μ. Βρετανία θα συνεισφέρει στο νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.