O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρόκειται να προτείνει μια συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το «Spiegel», έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια 90 έως 120 δις ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τα ομόλογα αυτά θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Με αυτό τον τρόπο ο Σόιμπλε, όπως σημειώνει το «Spiegel» θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί προκειμένου να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δις. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Τέλος, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, γεγονός που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δις ευρώ.