Τελεσίγραφο της ευρωζώνης στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως φάνηκε από τις δηλώσεις τους έθεσαν τελεσίγραφο στον Α. Τσίπρα ορίζοντας ως τελική ημερομηνία την ερχόμενη Κυριακή προκειμένου να καταθέσει ή μάλλον ν’ αποδεχτεί τις προτάσεις των δανειστών.
Μάλιστα την Κυριακή συγκαλούν όχι μόνο σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης αλλά και των ηγετών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημερινή σύνοδος ήταν σαφέστατη…
Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την συμφωνία που προτείνουν η επόμενη επιλογή είναι η έξοδος από το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Μέρκελ όσο και οι Ολάντ και Γιούνγκερ μίλησαν για μαύρο σενάριο και προετοιμασία και αυτού του σεναρίου. Είναι φανερό ότι πίσω από τα αρχικά χαμόγελα κρυβόταν μια οργανωμένη αντεπίθεση των εταίρων-δανειστών.
Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ο Γιούνκερ παρουσίασε φάκελο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ σημειώνοντας μάλιστα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Είναι φανερό ότι η εταίροι-δανειστές περνούν στον τελικό εκβιασμό με τελική προθεσμία. Το ερώτημα είναι ποιές θα είναι οι προτάσεις των δανειστών τις οποίες όπως τονίζουν δεν θέτουν ουσιαστικά σε συζήτηση.
Μέρκελ: Η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα στήριξης
«Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση το αργότερο την Πέμπτη» με αυτό το τελεσίγραφο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έδωσε το στίγμα της σημερινής Συνόδου Κορυφής αλλά κυρίως για εκείνο που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή.
«Συζητήσαμε πολύ σοβαρά την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Για όλους μας ισχύει ότι πρέπει να προστατέψουμε το ευρώ. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει αύριο ένα πρόγραμμα στον ESM και μέχρι την Πέμπτη να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις εν προκειμένω. Η κατάσταση του EFSF για το προηγούμενο πρόγραμμα έχει τελειώσει. Η συζήτηση είναι μια συζήτηση πολυετής για ένα πρόγραμμα καινούργιο και πολυετές που δεν αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα που έχει λήξει» τόνισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Από τη γερμανική πλευρά πρέπει μετά την κατάθεση του προγράμματος να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης από την γερμανική βουλή λαμβάνοντας υπόψη τις λεπτομερείς προτάσεις της κυβέρνησης και εάν την πάρουμε να ξεκινήσει ο διάλογος. Οι αρχηγοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα βρεθούν την Κυριακή γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν ελάχιστες μέρες για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα του πως θα πάμε παρακάτω».
Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι: «Η σημερινή συζήτηση ήταν διαρκής σαφέστατη και λεπτομερέστατη. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη έχουν κι εκείνα λαούς και η ευθύνη για το ευρώ αφορά και τους 19 όχι μόνον το έναν. Το δημοψήφισμα ενίσχυσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ταυτόχρονα όμως και τις απαιτήσεις των άλλων κρατών. Εάν έχουμε μια πρόταση με βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας»
Παράλλήλα, ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να παρευρεθούν και τα 28 κράτη μέλη την Κυριακή, η κ. Μέρκελ απάντησε πως κατόπιν αιτήματος του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν κι άλλα κράτη εκτός ευρωζώνης που τους αφορούν οι εξελίξεις – εφόσον όλοι είμαστε διασυνδεδεμένοι μεταξύ μας- δεν είχα κάποιο λόγο να αρνηθώ. «Σε τελική ανάλυση όλοι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Δεν αναλύσαμε κάτι περαιτέρω αλλά εφόσον υπήρχαν αιτήματα είπαμε γιατί όχι να μην πάρουμε όλοι μαζί αυτή την απόφαση. Πρέπει να πειστούμε ότι θα πάρουμε όλα όσα μας έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση και τότε να το εξετάσουμε και οι 28 την Κυριακή. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βρούμε μια λύση επιτέλους. Η πρόκληση για την Κυριακή θα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις», ανέφερε η κ. Μέρκελ.
Γιούνκερ: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για Grexit
Ορθάνοιχτο άφησε ο πρόεδρος της Κομισιόν της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το ενδεχόμενο του Grexit, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της αποψινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα είχαμε μια συνάντηση στο ύψιστο επίπεδο του eurogroup, αφού ακούσαμε την εισήγηση του κ. Ντάισελμπλουμ. Εγώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως η Ελληνική κυβέρνηση από σήμερα έως Παρασκευή το πρωί έχει χρόνο να καταθέσει τις λεπτομερείς προτάσεις. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να το πράξει αυτό ενώ το είχαμε διευκρινίσει και προ και μετά δημοψηφίσματος. Παρόλο που είχα διευκρινίσει πως μετά το δημοψήφισμα για μια πρόταση που δεν υπάρχει πια η διαπραγματευτικ ή θέση της χώρας θα ήταν αρκετά αποδυναμωμένη. Θα δούμε την Κυριακή προς πια λύση θα κατευθυνθούμε δεν αποκλείω κανένα σενάριο» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και συνέχισε: «Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι το πιο αποφασιστικό σημείο στην Ιστορία μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το «μαύρο» σενάριο και τις συνέπειες αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για όλα. Έχουμε σενάριο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Εχουμε σενάριο για το πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα μέσα στην ευρωζώνη αλλά δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού θέλει να πάει αυτή τη χώρα».
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως δεν είναι ώρα για να μιλήσουν οι ηγέτες για κάτι τέτοιο και παρέπεμψε τις σχετικές συζητήσεις για τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τούσκ: Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο
Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τούσκ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.
«Συμφωνήσαμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο πακέτο τις επόμενες ήμερες. Η Αθήνα μέχρι τις 9 Ιουλίου το αργότερο πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της που θα αξιολογηθούν και την Κυριακή θα ξανασυναντηθούμε. Σήμερα είδαμε πώς είναι η σημερινή κατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο που όλοι θα είμαστε ηττημένοι. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για προθεσμίες. Τελική προθεσμία είναι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το τονίζω. Μέχρι τότε έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ελληνικό θέμα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ντοναλντ Τούσκ.
Τσίπρας: Η ελληνική πρόταση έχει ως όπλο της την ετυμηγορία του λαού
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα έχει δώσει στους εταίρους της το πλήρες πακέτο το μεταρρυθμίσεων.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τόσο στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής τις ελληνικές προτάσεις έτσι όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Περιλαμβάνουν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη με αντάλλαγμα ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργία καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινάει τις επόμενες ώρες, για να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Η ελληνική πρόταση έχει ως όπλο της την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση. Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε έναν ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα που όλοι καλούμαστε να έχουμε ευθύνη» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής.
Ολάντ: Την Κυριακή η τελευταία ευκαιρία για να βρούμε λύση
Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ –αν και σε διαφορετικό ύφος από την Γερμανίδα καγκελάριο – έστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο για λύση μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και έκανε έκκλησή στην Αθήνα να στείλει τις προτάσεις άμεσα.
«Θα πρέπει οι προτάσεις αυτές να μελετηθούν από το Eurogroup του Σαββάτου, στο οποίο θα παρουσιαστούν και στη συνέχεια θα υπάρξει μια συνάντηση των αρχηγών. Εάν μπορούσα να το πω απλά, θα έλεγα η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό πρέπει να εξετάσουμε τι μπορεί να προσφέρει και η Ευρώπη στα μέλη της. Άρα έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από υπευθυνότητα, από ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς, αλληλεγγύη αλλά και ταχύτητα, γιατί έχουν παρέλθει πολλοί μήνες με διαλόγους άνευ αποτελέσματος. Αυτά είναι που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτό που κρατώ από αυτή τη σύνοδο είναι ότι δεν υπήρχε απόφαση δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Εγώ πιστεύω πως είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία, όμως θα χρειαστεί να μην χαθεί χρόνο. Ο χρόνος που έχει χαθεί έχει προκαλέσει αυτές τις συνέπειες και τον λόγο για τον οποίο υποφέρει ο ελληνικός λαός. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει αυτή η λήψη αποφάσεων και αυτή η ανάληψη ευθύνης κι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα. Απόψε έπρεπε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα και η απόφαση να είναι αυτή. Η Γαλλία θα δουλέψει ώστε αυτή η απόφαση να συνάδει με τα χρηματοοικονομικά μας συμφέροντα αλλά δεν θα αναλώσει χωρίς λόγο τις προσπάθειές της για να μην υπάρξει μια λύση στο τέλος. Αυτό εναπόκειται και στην Ελληνική πλευρά» τόνισε ο κ. Ολάντ.
Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως: «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Μέχρι την Κυριακή διασφάλισε την ελάχιστη ρευστότητα για την Ελλάδα. Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να κατατεθούν μέχρι την Πέμπτη. Πρέπει να συζητήσουμε για ένα διετές τουλάχιστον πρόγραμμα για την Ελλάδα και να δούμε πώς θα το υποστηρίξουμε. Πρέπει να έχει διαφάνεια, προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει και το βραχυπρόθεσμο θέμα, το Eurogroup πρέπει να το επικυρώσει. Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία οι παρενέργειες θα είναι πολύ σοβαρές» και συμπλήρωσε: «Είναι η τελευταία ευκαιρία για να βρούμε μια λύση. Μπορούμε να τη βρούμε αλλά είναι αδύνατον να χάνουμε χρόνο. Ξέρω τα βάσανα που περνούν οι Έλληνες χωρίς την απαραίτητη ρευστότητα. Πρέπει οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν. Πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα και να πάρουμε αποφάσεις για να διασφαλίσουμε όλα τα συμφέροντα και των Ελλήνων και των Ευρωπαίων».