«Οι 18 μήνες κρίσης δανεισμού έφερε την κυβέρνηση στο νήμα της κατάρρευσης», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα ενάντια σε ένα εξαντλητικό πακέτο λιτότητας που οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

«Η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης έχει έντονη επίδραση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, στέλνοντας μηνύματα ανησυχίας στις αγορές και εντείνοντας την παράλυση στην Ε.Ε. στην προσπάθεια που κάνει για να σχεδιάσει ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα.

Με κριτικό τρόπο προσεγγίζει το άρθρο της εφημερίδας τις χθεσινές διεργασίες ανάμεσα στο Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε αποτυχία. Ο πρωθυπουργός «παραδέχτηκε την αποτυχία του ύστερα από διεξοδική, αλλά άκαρπη, διαπραγμάτευση με το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπου προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συναίνεση προκειμένου να προωθήσει μεγάλες περικοπές δαπανών και ένα συνολικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», σχολιάζει η Guardian.

Η πολιτική κρίση αυξάνει το φόβο και την ανασφάλεια για εξάπλωση της κρίσης δανεισμού στο σύνολο της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. «Μία ελληνική χρεοκοπία θα μετέδιδε τη «μόλυνση» σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας κατάρρευση στις ελληνικές τράπεζες και ανυπολόγιστες ζημιές σε μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας», αναφέρει η εφημερίδα τονίζοντας ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα καταρρέει.