Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμμένει στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη βοήθεια για την Ελλάδα και διαβλέπει κατά βάση συναίνεση των εταίρων της Ευρωζώνης στην αξίωση αυτή του Βερολίνου.

«Υπάρχει μια γενική συναίνεση ότι το βάρος της βοήθειας δεν θα σηκώσουν αποκλειστικά οι φορολογούμενοι», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους στο Βερολίνο.

Πρόσθεσε, δε, ότι η συζήτηση δεν γίνεται για το «εάν», αλλά για το «πώς» θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πακέτο βοήθειας. Επ’ αυτού συνεχίζονται εντατικές συζητήσεις, προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για το βασικό πλαίσιο της νέας βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ στις 19 και 20 Ιουνίου.

Στόχος είναι στο νέο πακέτο βοήθειας να υπάρχει μια «ουσιαστική, ποσοτικά προσδιορισμένη, αξιόπιστη και εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο κ. Κοτχάους.

Σημείωσε, δε, ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει μια συναινετική λύση με την ΕΚΤ στο θέμα αυτό. Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές που υπάρχουν για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών είπε ότι ορισμένοι εταίροι δίνουν περισσότερο βάρος στους κινδύνους της συμμετοχής ιδιωτών, ενώ άλλοι – όπως η Γερμανία – δίνουν βάρος στις δυνατότητες που ανοίγει. Η γερμανική κυβέρνηση έχει συνείδηση των κινδύνων και για αυτό πρέπει να εξεταστούν όλες οι εκδοχές, είπε ο κ. Κότχαους.

Συνάντηση Μέρκελ – Ντράγκι στο Βερολίνο

Ο υποψήφιος για τη διαδοχή του Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αύριο το βράδυ στο Βερολίνο. Η συνάντηση αποσκοπεί στην «εμβάθυνση της αλληλογνωριμίας», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ. Αντικείμενο της συζήτησης στην καγκελαρία θα είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη και άλλα οικονομικά θέματα είπε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ.