«Μπαράζ» διασταυρώσεων στα στοιχεία για περίπου 9 εκατομμύρια ιδιοκτησίες που κατεγράφησαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με τα αντίστοιχα που δηλώθηκαν από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος είναι να εντοπιστεί η περιουσία που παραμένει αδήλωτη στην εφορία, ώστε να φορολογηθεί μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, να προσμετρηθεί στον υπολογισμό των τεκμηρίων αλλά και να αξιολογηθεί για την διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εφόσον διαπιστωθούν αποκρύψεις, θα επιβληθούν αναδρομικά ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόρος εισοδήματος, ενδεχομένως φόροι μεταβίβασης και ΦΠΑ.
Σύμφωνα το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται ότι θα γίνει ευρεία χρήση των στοιχείων του Κτηματολογίου. Για τις ανάγκες των ελέγχων θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας που θα ξεκινήσουν ελέγχους σε τρεις κατευθύνσεις:
1. Διασταύρωση δεδομένων του Κτηματολογίου με οφειλέτες. Η διασταύρωση θα αξιοποιείται από τους υπαλλήλους του τμήματος εσόδων των Δ.Ο.Υ και αργότερα από τους ελεγκτές αναγκαστικής είσπραξης, ώστε να προχωρά άμεσα η διαδικασία κατασχέσεως. Έτσι δηλαδή η εφορία θα βρίσκει ποιοι έχουν ακίνητη περιουσία, η οποία και θα κατάσχεται άμεσα για χρέη προς το Δημόσιο. Μπαίνει μάλιστα και στόχος, μέχρι τέλος του χρόνου να ελεγχθούν με αυτόν τον τρόπο ένας στους δέκα οφειλέτες, ενώ το 2012 θα ελεγχθεί άλλο ένα 20% των οφειλετών και το 2013, τουλάχιστον ο 1 στους 2 οφειλέτες.
2. Μέσα από τις διασταυρώσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 λιγότερα τετραγωνικά μέτρα για κατοικίες, διαμερίσματα ή καταστήματα από αυτά που εμφανίζονται στο αρχείο της ΔΕΗ ή αν στη ΔΕΗ τα τ.μ. είναι λιγότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στο Ε9, ώστε να πληρώνεται μικρότερο ΤΑΠ ή στο Κτηματολόγιο. Εφόσον επιβεβαιώνεται ότι δηλώθηκε επιφάνεια μικρότερη από την πραγματική, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να καταβάλουν επιπλέον ΕΤΑΚ για τις επιφάνειες που απέκρυψαν και θα τιμωρούνται με πρόσθετους φόρους λόγω ανακρίβειας των δηλώσεων Ε9 που υπέβαλαν.
3. Έρευνα για όσους δεν δήλωσαν πισίνες, για να αποφύγουν να πληρώσουν για τεκμήρια και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, διενεργείται έλεγχος προκειμένου να εντοπισθούν οι μη δηλωθείσες «δεξαμενές κολύμβησης» σε συνεργασία με τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και την υπηρεσία του Κτηματολογίου.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούν, μελλοντικά, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί να εντοπίζουν, να συσχετίζουν και να ελέγχουν, για παράδειγμα, το ακριβές γεωγραφικό σημείο ή την επιφάνεια των κτιρίων, τα υπόγεια, τις σοφίτες, τις θέσεις στάθμευσης κλπ.
Εισηγήσεις υπάρχουν και ως προς το να αξιοποιηθούν οι κατάλογοι της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση των διασταυρώσεων της κατανάλωσης ρεύματος. Θα επιχειρηθεί δηλαδή να διαπιστωθεί αν ακίνητα, που έχουν δηλωθεί ως άδεια στην εφορία, «καταναλώνουν» ρεύμα. Αν δηλαδή οι κιλοβατώρες στο ρολόι τους αυξάνονται κατά το χρονικό διάστημα, που θεωρούνται άδεια.