«Φοροφυγάδες…», λέει ο ένας. «Δεν βαριέσαι μωρέ… και ποιος δεν είναι;», απαντά ο άλλος. Μια συνηθισμένη κουβέντα καφενείου των τελευταίων τριάντα ετών, το λιγότερο. Μια κουβέντα που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές στην Ελλάδα. Τώρα, όμως, είναι αλλιώς. Γιατί όταν μόνο δύο άνθρωποι, δύο διαπιστωμένες περιπτώσεις, δύο σταγόνες στον ωκεανό της φοροδιαφυγής, εισέπραξαν από το 2007 μέχρι τώρα σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα… τσακιστό ευρώ σε φόρους στην «αρμόδια ΔΟΥ», μόνη αρμόδια για να σχηματίσει την εικόνα της φοροδιαφυγής στη χώρα γίνεται πλέον η… φαντασία.
Το ΣΔΟΕ λόγω ενός αστρολόγου είδε… αστράκια και λόγω ενός οδοντιάτρου… σφράγισε μερικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο ένας δεν έκοψε 7.907 αποδείξεις ύψους 2,3 εκατ. ευρώ και ο άλλος 139 ύψους 586 χιλιάδων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», πρόκειται για δύο περιπτώσεις από αυτές που ακούγονται καθημερινά δεξιά κι αριστερά με μία διαφορά: Ανήκουν στις πρώτες υποθέσεις φοροδιαφυγής που ερευνήθηκαν διεξοδικά από το ΣΔΟΕ και για τις οποίες συντάχθηκαν λεπτομερείς εκθέσεις όπου περιγράφεται βήμα βήμα η τεχνογνωσία της φοροδιαφυγής.
Πρόστιμα, λοιπόν, υπάρχουν… Το πρόβλημα, όπως τονίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι ο ανύπαρκτος έως τρομερά βραδυκίνητος μηχανισμός είσπραξης, σε παρανοϊκή αντίφαση με τον μηχανισμό επιβολής μέτρων στους νόμιμους φορολογουμένους, όπως η «τσεκουριά» του «μεσοπρόθεσμου».
Αστρονομική φοροδιαφυγή
Τον Οκτώβριο του 2007 έφτασαν στο ΣΔΟΕ πληροφορίες για έναν αστρολόγο που διαφημιζόταν σε όλα τα ειδικά περιοδικά αλλά και σε εφημερίδες για τη δωρεάν παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών, ενώ, στην πραγματικότητα πριν καν αρχίσει ο διάλογος, ο καλών ενημερωνόταν για το ποσόν που έπρεπε να καταθέσει σε συγκεκριμένο λογαριασμό, χωρίς να εκδίδει φορολογικά στοιχεία. Η έρευνα, που ολοκληρώθηκε στα μέσα του περασμένου Μαΐου, έδειξε ότι από το 1997 μέχρι τώρα σε τρεις διαφορετικές τράπεζες και σε λογαριασμούς που ανήκουν στον αστρολόγο έγιναν 7.907 καταθέσεις -επώνυμες και ανώνυμες- συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τα οποία δεν είχε εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια. Το μικρότερο ποσό ήταν μόλις 138 ευρώ και το μεγαλύτερο 8.000 ευρώ , ενώ ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι τα 1.500 ευρώ . Λόγω του ότι τα ποσά που απέκρυψε, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν άνω των 880 ευρώ ανά συναλλαγή, σύμφωνα με το νέο φορολογικό σύστημα, τα πρόστιμα είναι ισόποσα. Πώς το είχε καταφέρει;
Η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος αυτός είχε κάνει έναρξη επαγγέλματος με αντικείμενο εργασιών «Αστρολογικές και Πνευματικές Υπηρεσίες», τον Φεβρουάριο του 2006. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του ’09, ο λογιστής του έκανε διακοπή και παύση των εργασιών. Στην εξουσιοδότηση αναφερόταν ότι για προσωπικούς λόγους και συγκεκριμένα υγείας δεν άσκησε ποτέ αυτό το επάγγελμα. Μετά ακύρωσε τα φορολογικά στοιχεία και δήλωσε ότι θα τα διατηρεί στο σπίτι του στην Εκάλη.
Η έρευνα έδειξε ότι όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο γίνονταν κανονικά καταθέσεις πελατών του στους λογαριασμούς του, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στο ΣΔΟΕ η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά ότι είχε παραλάβει απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 17.882 ευρώ από διαφημιστική εταιρεία για την προβολή των υπηρεσιών του στον Τύπο. Στην απόδειξη της διαφημιστικής εταιρείας αναγραφόταν ως αστρολόγος με έδρα μια διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας έγινε και άλλη καταγγελία για τον ίδιο. Ο πελάτης που τον κατήγγειλε είχε, τουλάχιστον, αυτογνωσία:
«Ο… είναι ένας από τους “αετονύχηδες” γιατί δουλεύει μόνο μέσω τηλεφώνου. Κανείς δεν ξέρει πού κατοικεί, και όταν παίρνει τηλέφωνο τον πελάτη, το κάνει μόνο από απόκρυψη. Συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες από τον πελάτη θύμα, πλήρες όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση και στοιχεία που αφορούν άτομα που ο πελάτης έχει το πρόβλημα. Ζητά χρήματα σταδιακά, έτσι ώστε ο πελάτης να χτίζει ελπίδα και όταν βέβαια τίποτα δεν τελεσφορεί, σε τηλέφωνα των πελατών, απαντάει με άσχημο και χυδαίο τρόπο. Εχω ακούσει γι’ αυτόν και από άλλα αφελή άτομα σαν κι εμένα κι έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι είναι τουλάχιστον ζάπλουτος. Εγώ παραθέτω απλά τα ποσά που του έχω καταθέσει και κατά καιρούς σε τραπεζικό λογαριασμό».
Ο οδοντίατρος
Μία μία κλήθηκε ένας οδοντίατρος στα μέσα Απριλίου 2010 να δικαιολογήσει τις 216 καταθέσεις μετρητών, ύψους 972.953 ευρώ που είχαν γίνει σε τρεις λογαριασμούς του ισάριθμων τραπεζών από το 2007. Για 139 από αυτές δεν έπεισε την επιτροπή του ΣΔΟΕ η οποία του επέβαλε πρόστιμο ισόποσο των «αδικαιολόγητων» καταθέσεων ύψους 586.275 ευρώ . Ο οδοντίατρος, που έχει έδρα τον Αγιο Δημήτριο Αττικής, είναι ένα από τα τυπικά ελληνικά δείγματα κουτοπόνηρης προσέγγισης στο ελεύθερο επάγγελμα με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
α. Εδινε αποδείξεις όχι για ολόκληρα τα ποσά που καλούνταν οι ασθενείς να καταθέσουν.
β. Δεν έδινε καθόλου απόδειξη.
γ. Μάζεψε εκ των υστέρων διάφορα δικαιολογητικά, καθώς μέσα σε αυτά τα ποσά για τα οποία η επιτροπή του ΣΔΟΕ έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του βρίσκονταν αγοραπωλησίες αυτοκινήτων, ενοίκια που εισέπρατταν συγγενικά του πρόσωπα, καθώς «δάνειζε» τους λογαριασμούς του προς εξυπηρέτηση. Υπήρχαν ακόμα άλλα ποσά που προέρχονταν από «έναντι» δανείων που είχε χορηγήσει ο ίδιος σε αναξιοπαθούντες ασθενείς του, μία αποζημίωση ασφαλιστικής εταιρείας για ζημιές που είχε υποστεί το αυτοκίνητό του, ακόμα και η κρατική αποζημίωση που εισέπραξαν από κοινού ο ίδιος με συγγενικό του πρόσωπο υπό την ιδιότητα του πυρόπληκτου στη Νομαρχία Αρκαδίας. Το πρόστιμο, πάντως, ήταν εξίσου καυτό…