Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα επιβληθεί από φέτος έως και το 2015 και θα κλιμακώνεται από το 1% έως το 3-4% του εισοδήματος, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2011-2015 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το ακριβές ποσοστό θα περιέχεται στους εφαρμοστικούς νόμους ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως θα εφαρμοστεί από φέτος και θα ισχύει έως το 2015 αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το 2012 ή το 2013, εφόσον βέβαια αποδώσουν άλλες παρεμβάσεις, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αυτό σημαίνει ότι από φέτος θα υπάρξει εισφορά 1% ως 4% και για τα εισοδήματα, ίσως του 2010, από την οποία θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι και άνεργοι. Επίσης ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε κατόχους πισινών, σκαφών και ακινήτων σε ακριβές περιοχές και προανήγγειλε:

Μεγάλη αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης για να πληρώνουν όλοι περισσότερους φόρους

Τεκμήρια ειδικά για επαγγελματίες, πέρα από τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα
Θα επιβληθεί και φέτος έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις

Ο υπουργός ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο θα καλέσει την αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ομάδες εργασίας με στόχο μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σημειώνοντας ότι στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων.


Πόθεν έσχες σε αδήλωτα κεφάλαια

Μέσω του πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώσουν οι καταθέτες τα κεφάλια που έβγαλαν στο εξωτερικό και δεν θα επαναπατριστούν τόνισε ο κ. Παπακωνσατντινου προσθέτοντας πως «έχουμε σημαντικά στοιχεία για κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό».

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσα πρόσωπα είναι δημόσια ή έχουν ασκήσει δημόσια εξουσία, συμπεριλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ και υπαλλήλων του δημοσίου, ενώ θα τους ζητείται και πόθεν έσχες. Επιπλέον, το «τέλος χρηματοοικονομικών συναλλαγών» θα ισχύσει για ορισμένες μόνο τραπεζικές συναλλαγές. Το ποιες τελικώς θα είναι αυτές, θα περιλαμβάνεται στις αποφάσεις οριστικοποιούνται τις επόμενες μέρες με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Δεν απέκλεισε πάντως να ισχύσει και στις πιστωτικές κάρτες.

Φόροι στα ακίνητα

Το αφορολόγητο στο φόρο ακίνητης περιουσίας μειώνεται στα 100-200 χιλ. ευρώ με επιβολή συντελεστή 1-2 τοις χιλίοις. Το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και μέσω της επιβολής ενός ειδικού τέλος στο λογαριασμό κάποιας ΔΕΚΟ. Επίσης ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Ο κ, Παπακωνσταντίνου εξήγγειλε ότι παγώνουν για φέτος οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αλλά και ότι καταργείται το πόθεν έσχες για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας για 2-3 χρόνια τουλάχιστον

Δημόσιο – ΔΕΚΟ

Ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το παράθυρο απολύσεων στο Δημόσιο για όσους εργαζομένους, σε ΔΕΚΟ και φορείς που θα καταργηθούν, κριθούν αρνητικά από τον ΑΣΕΠ, με στόχο τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25% έως το 2015.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τα εξής:

Επιβολή εισφοράς «υπέρ ανεργίας» 3% στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πλήρωναν ποτέ ως τώρα. Το νέο μισθολόγιο θα ψηφιστεί το καλοκαίρι, θα έχει άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους και μεταβατική περίοδο τριών ετών για τους εν υπηρεσία. Θα προβλέπει μείωση μισθών, στα μέσα επίπεδα μισθών του δημοσίου αλλά και ακόμα χαμηλότερα, σε εκείνα των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου καθιερώνεται η «χρυσή εφεδρεία», που αποτελεί πρόταση της αντιπολίτευσης, για όσους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν άμεσα ξανά στον δημόσιο τομέα. .

Έμμεσοι φόροι

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πως θα επιβληθεί ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο ενώ θα επαναξιολογηθεί αν θα μπει φόρος στα αναψυκτικά, μαζί με τις αλλαγές και στο ΦΠΑ.

Επίσης προανήγγειλε αύξηση τελών κυκλοφορίας 10%. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το αν θα εξισωθούν οι φόροι του πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, γεγονός που θα εξαρτηθεί από το αν θα βρεθεί φόρμουλα παροχής επιδόματος. Επίσης εξετάζεται η επιβολή φόρου στα αναψυκτικά σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Εισφορά για ανέργους

Θεσπίζεται εισφορά υπέρ ανέργων στους δημοσίου υπαλλήλων της τάξης του 3% και αυξάνεται η αντίστοιχη εισφορά που πληρώνουν οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα παρακρατείται και από εισφορές εργοδοτών και από εργαζομένων.