Η βελγική εφημερίδα LA LIBRE BELGIQUE δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της δισέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα, το οποίο επικεντρώνεται στο επίμαχο θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών, που ήταν οι πρώτες θιγόμενες παροχές από τη χρηματοοικονομική κρίση και την πολιτική λιτότητας.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα εξετάζεται το θέμα των συντάξεων και επισημαίνεται ότι αυτές συντηρούν συχνά πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, καθότι οι μειωμένοι κατά 40 ή 50% μισθοί, παράλληλα με την κατακόρυφη αύξηση των φόρων, δεν επιτρέπουν πλέον παρά την απλή επιβίωση.
Η ανταπόκριση συνοδεύεται από μικρό ένθετο, όπου αναφέρεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 3,5 εκ. εργαζόμενοι, 1,5 εκ. άνεργοι και 2,6 εκ. συνταξιούχοι. Το λεγόμενο ΕΚΑΣ, συμπλήρωμα της σύνταξης, ανέρχεται σε 57,50 ευρώ το μήνα για τις χαμηλές συντάξεις.
Δημοσιεύεται επισης συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη η οποία έχει ως εξής.
“ΕΡ. Ποια είναι η κατάσταση των συντάξεων;
-«Τα τελευταία 5 χρόνια, μειώθηκαν κατά 35 με 50% και ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 665 ευρώ για τις κανονικές και 168 ευρώ για τις επικουρικές. Περίπου το 40% των συνταξιούχων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 60% έχει μηνιαία εισοδήματα κάτω από 700 ευρώ».
ΕΡ. Τι ζητούν οι πιστωτές;
-«Νέες περικοπές της τάξης του 20%. Είναι αδύνατο. Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν λύνεται τόσο με το να μειώσεις τις πληρωμές και να αυξήσεις τα έσοδα.
Με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων 5 χρόνων, το ποσοστό ανεργίας πέρασε από 9 σε 27%, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 35 με 50%, με αποτέλεσμα μια τρομερή μείωση των εισφορών. Εδώ βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα βιωσιμότητας των ταμείων. Η λύση δεν είναι η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, αλλά η εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης για να εισέλθουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας και να καταβάλλονται οι εισφορές, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους».
Στη συνέχεια, ερωτώμενος ποιο είναι το ακριβές πρόγραμμα της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Στρατούλης αναφέρει ότι δημιουργήθηκε «ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου, που θα αξιοποιήσει τον ακόμη μη αξιοποιημένο φυσικό επίγειο και θαλάσσιο πλούτο, καθώς και την ακίνητη περιουσία του κράτους: το 70% των κερδών του θα επενδύεται στην αναχρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Λάβαμε επίσης – συνεχίζει ο Υπουργός – πολύ αυστηρά μέτρα κατά της μαύρης εργασίας, με υιοθέτηση νόμου που δίνει περισσότερα μέσα για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα».
ΕΡ. Φαίνεται ότι οι πιστωτές αρνούνται αυτό το πρόγραμμα…
-«Eαν τα καταφέρουμε, οι πιστωτές θα πρέπει να παραδεχτούν ότι πρότειναν λάθος πολιτική. Υποχρεώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ να υποκύψει με μια ταπεινωτική συμφωνία, πιστεύουν ότι θα πείσουν την υπόλοιπη Ευρώπη για την ανάγκη της λιτότητας. Δεν συμφωνούμε και θέσαμε 4 κόκκινες γραμμές: όχι στη μείωση συντάξεων και μισθών, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος και μείωση του χρέους».
ΕΡ. Είσαστε έτοιμοι να πάτε μέχρι το τέρμα, όποιο και αν είναι το κόστος;
-To κόστος θα είναι τεράστιο, αλλά όχι μόνο για μας. Το Der Spiegel εκτίμησε τοGrexit σε 1 τρις ευρώ. Γι’ αυτό πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαφορές που μας χωρίζουν, είναι ιδεολογικές και όχι οικονομικές».