Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιμετωπίζει σημαντικούς μετωπικούς ανέμους, λόγω της αβεβαιότητας από την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) στην επικαιροποιημένη έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Η ΠΤ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2011 στο 3,2% από 3,3% τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας υπόψη τον σεισμό στην Ιαπωνία και την αναταραχή στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2012 στο 3,6%.
Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η Τράπεζα προβλέπει ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% για τα επόμενα τρία χρόνια έναντι 7,3% που ήταν ο ρυθμός που σημείωσαν το 2010, ενώ προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Η έκθεση αναφέρει ότι μία μεγάλη και διαρκής μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή μπορεί να ωθήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έως και τα 200 δολάρια το βαρέλι. Αναφέρει, επίσης, ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι ένας βασικός παράγοντας που εξηγεί την αύξηση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων, μόλις τρία χρόνια μετά από την τελευταία κρίση του 2008.
Οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα συνέβαλαν κατά 46% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010, σημειώνει η έκθεση, ενώ ο οικονομολόγος της Τράπεζας Άντριου Μπερνς δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πιθανόν θα πρέπει να συσφίξουν ταχύτερα τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική τους για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο κ. Μπερνς είπε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μία επιβράδυνση ή διακοπή της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα μίας δεύτερης ύφεσης.