Είναι ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Αργεντινής το 2005, όταν υποχρεώθηκε να ομολογήσει δημόσια την πτώχευση της χώρας του και τη στάση πληρωμών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Γκουγιέρμος Νίλσεν, υποστηρίζει ότι η τωρινή κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη από εκείνη της Αργεντινής πριν περίπου 6 χρόνια. Τότε η Αργεντινή χρειάστηκε να προχωρήσει σε ένα εθελοντικό «κούρεμα» 66% του χρέους της. Οι κάτοχοι ομολόγων δεν είχαν άλλη λύση από το να αποδεχτούν τη συγκεκριμένη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κύριου Νίλσεν, οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα χρειαστεί να δεχτούν μεγαλύτερες απώλειες και από αυτές που υπέστησαν οι κάτοχοι ομολόγων της Αργεντινής το 2005. Σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστήριξε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη και κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει άμεσα. «Δεν έχει νόημα να πετάνε λεφτά χωρίς αντίκρισμα», είπε.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγορώντας τες για τις επί 18 μήνες καθυστερήσεις και αναποφασιστικότητα. Αν η Γερμανία και η Γαλλία είχαν λάβει αποφάσεις άμεσα θα μπορούσε να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση.