Σε ένα νέο δάνειο προκειμένου η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις έως το 2014, με αντάλλαγμα την πώληση σχεδόν ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας και στην επιβολή υψηλών φόρων που θα πλήξουν τους Έλληνες φορολογούμενους κατέληξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην ευρωζώνη.

Το σχέδιο για το νέο δάνειο, που θα προσεγγίζει τα 60 έως 65 δισεκατομμύρια ευρών και θα συνοδεύεται από ένα δεύτερο μνημόνιο, αναμένεται να εγκριθεί στα τέλη Ιουνίου από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πάρει το επόμενο πακέτο κεφαλαίων διάσωσης: «Περιμένω από τα μέλη της ευρωζώνης, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει σήμερα στο κεντρικό του θέμα του «Πρώτο Θέμα», έως το 2014 η χώρα μας, με δεδομένο ότι δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές για να δανειστεί, θα χρειαστεί από 80 έως 85 δισεκατομμύρια για την αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει στο παρελθόν.

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί με: ένα νέο δάνειο από τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους κοντά στα 35-40 δισεκατομμύρια ευρώ, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δις. και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην «ανακύκλωση» του χρέους που λήγει την τριετία 2012-14 περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει ότι το ενδεχόμενο χρεοστάσιο της Ελλάδας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και κατά συνέπεια, – όπως υποστηρίζει εδώ και καιρό η ΕΚΤ – «αποκλείεται να επιτραπεί να συμβεί».