Σε διορθωτικές κινήσεις στο φορολογικό σκέλος του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης είναι αναγκασμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση που καλείται να συνθέσει το νέο πακέτο μέτρων πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Από τη μια πλευρά, η επιβολή νέων και σκληρών φορολογικών μέτρων θα πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά η τρόικα βλέπει μια χαλάρωση στον τομέα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Το δύσκολο αυτό σταυρόλεξο καλείται να λύσει ο υπουργός Οικονομικών που συγγράφει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Με δεδομένους τους ποσοτικούς στόχους για μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ έως το 2015 θα πρέπει να καταλήξει σε μέτρα αλλά και σε εναλλακτικές προτάσσεις για την εξοικονόμηση των αναγκαίων πόρων.
Η οικονομία τελεί πλέον σε κατάσταση ομηρίας λόγω της αδυναμίας των πολιτικών αρχηγών να συμφωνήσουν στην χάραξη των νέων μέτρων με την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήνει μικρό παράθυρο συζητήσεων εάν και εφόσον έχει «φωνή και λόγο» στην διαπραγμάτευση των φορολογικών μέτρων με την τρόικα.
Με αυτό δεδομένο, καθίσταται σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων (ευνοϊκότερη φορολόγηση στις επιχειρήσεις, επιθετική πολιτική στις αποκρατικοποιήσεις, αναπτυξιακά μέτρα, κ.α.) προκείμενου να βρεθεί η χρυσή τομή στην διαμόρφωση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα δίνει κάποιες εγγυήσεις συναίνεσης στην τρόικα.
Πάντως αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει σε διάφορους τόνους την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί σε ηλεκτρισμένο κλίμα, μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει ακόμα και μόνος αν χρειαστεί στην υλοποίηση ενός σκληρού πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών
Ως προς τα σχεδιαζόμενα μέτρα και ειδικά όσον αφορά στη μείωση του αφορολογήτου, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι θα ισχύσει από το β’ εξάμηνο του 2011, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα περιοριστεί στις 6.000 ευρώ. Υπό εξέταση είναι η δυνατότητα να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι, ενώ δημοσιονομικός στόχος είναι 200 με 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Για τις μετατάξεις στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα αφορά μόνο σε εστιατόρια, καφετέριες και θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, ενώ άμεση θα είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.
Υπό εξέταση είναι η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., όπως και η μείωση του αφορολογήτου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.