Το πρόγραμμα που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει σημαντική πρόοδο προκειμένου να βάλει τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του μετά την επίσκεψη των στελεχών του στην Αθήνα το διάστημα 14 με 18 Ιουνίου.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές υλοποιούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανόμενης και της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ειδικότερα, στην ενδιάμεση έκθεση του που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα το ΔΝΤ αναφέρει:
-Συνολική στρατηγική του προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές σημειώνουν πρόοδο για τη στροφή των δημόσιων οικονομικών σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, ενώ προωθούνται ταυτόχρονα δομικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή επιδιώκουν τη δίκαιη κατανομή των βαρών από τη δημοσιονομική προσαρμογή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
-Η οικονομική δραστηριότητας υποχωρεί -όπως αναμένονταν- ενώ η ύφεση αναμένεται να οξυνθεί καθώς θα συνεχίζεται το έτος. Η υποχώρηση οδηγείται από τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με κάποιο κρυμμένο δυναμισμό στην ιδιωτική κατανάλωση. Ο πληθωρισμός τρέχει υψηλότερα από το αναμενόμενο καθώς οι έμμεσες φορολογικές αυξήσεις δεν έχουν (ούτε εν μέρει) απορροφηθεί. Τα εργατικά κόστη ωστόσο έχουν μετριαστεί σημαντικά και η ανεργία σημειώνει άνοδο.
-Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο με καλό έλεγχο των δαπανών. Ωστόσο τα νοσοκομεία και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζουν ξεκάθαρους κινδύνους, όπως και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις. Οι τρεις αυτές περιοχές δεν ελέγχονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρειάζονται περισσότερη προσοχή. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στα μελλοντικά συνταξιοδοτικά κόστη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ελληνικές αρχές μπορούν να τις μειώσουν από το 12,5 ppts του ΑΕΠ πριν την αναμόρφωση στο 2,5 ppts με ένα βήμα, όπως είναι ο στόχος στο πρόγραμμα. Μια πλήρης αναλογιστική αποτίμηση της μεταρρύθμισης θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα.
-Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν συνεχιζόμενες πιέσεις στη ρευστότητας τους και κάποια διάβρωση φερεγγυότητας, ωστόσο υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων. Οι μεγάλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας οδήγησαν σε margin calls στον εξασφαλισμένο δανεισμό. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βοηθάει τις ελληνικές τράπεζες να ξεπεράσουν την έλλειψη ρευστότητας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) σημειώνουν άνοδο ωστόσο η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παραμένει αρκετά παραπάνω από τα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
-Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Οι αρχές ανακοίνωσαν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εργασιακές μεταρρυθμίσεις, μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για την απογραφή των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα, για τη δημοσιονομική πολιτική το ΔΝΤ αναφέρει ότι η υλοποίηση των μέτρων σημειώνει πρόοδο, ενώ θα πρέπει να γίνει διαχείριση των κινδύνων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα παραμένει σε καλό δρόμο.
Όπως σημειώνεται, σχεδόν όλα τα μέτρα για το 2010 έχουν υλοποιηθεί και αναμένεται να αποφέρουν περαιτέρω ώθηση στα έσοδα και νέες εξοικονομήσεις στις δαπάνες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτος.
Ωστόσο το ΔΝΤ κάνει ειδική αναφορά στις επιδόσεις των φορέων της υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, των τοπικών κυβερνήσεων και των δημόσιων οργανισμών, προειδοποιώντας ότι επιδείνωση στους συγκεκριμένους τομείς ενέχει κινδύνους.
Στα συμπεράσματα του το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι προκλήσεις παραμένουν. Εκφράζει επίσης προβληματισμό σχετικά με τον επαναλαμβανόμενο σκεπτικισμό στον τύπο και μεταξύ των αναλυτών για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ σημειώνει πως προκύπτουν κόστη στην αξιοπιστία της χώρας λόγω της αδύναμης εικόνας της που μπορούν πάντως να ξεπεραστούν με την ισχυρή και πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει εξάλλου ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο από τους έμμεσους φόρους στον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι το υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να προωθήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τέλος το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ενθαρρυντική πρόοδο υπό το πρίσμα της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα».
Σημειώνεται ότι η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αποστολή στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου. Το συμβούλιο θα συζητήσει την αξιολόγηση του προγράμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου.