Η Deutsche Telekom θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά ενός επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ της τάξης του 10%, εφόσον η Αθήνα το αποφασίσει. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών θεμάτων της Deutsche Telekom Timotheous Hottgens μιλώντας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων επανέλαβε πως όταν έγινε η εξαγορά του 30% των μετοχών του ΟΤΕ, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και επανέλαβε ότι η επένδυση ήταν μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για την Deutsche Telekom να ενισχύσει την παρουσία της στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι μόλις ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θα υπάρξει μια δυναμική ανάπτυξη. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι στόχος της Deutsche Telekom είναι να ισχυροποιήσει την παρουσία της εντός των αγορών που ήδη δραστηριοποιείται και όχι να προβεί σε νέες αγορές.
Η Γενική Συνέλευση έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει σκεπτικισμός στην D.T. για την εξαγορά του επιπλέον 10% και ότι προσπαθεί να αναβάλει την αγορά των μετοχών από το ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που διέψευσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.
Στην Αθήνα τώρα, από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση, καθώς από τη μια πλευρά το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Οικονομικών και από την άλλη επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, αφού είναι μια εταιρία της οποίας ένας μέτοχος και μάλιστα βασικός και με καλή παρουσία στο Δ.Σ. του Οργανισμού, θέλει να αγοράσει επιπλέον ποσοστό προκειμένου να αυξήσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του Οργανισμού, οι Γερμανοί φέρονται δυσαρεστημένοι από το ρυθμιστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα από την τακτική που ακολουθεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία, κατά την εκτίμησή τους, μπλοκάρει κάθε επιθετική εμπορική πολιτική του ΟΤΕ με αποτέλεσμα να μην του επιτρέπει να διαθέσει προϊόντα στην αγορά, γεγονός που τον καθιστά μη σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεριδίου του στην αγορά και κατ΄ επέκταση απώλειες εσόδων, οι οποίες εντείνονται, όπως διαφάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου του 2011.
Ένα άλλο σημείο που προβληματίζει τους Γερμανούς, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι το εργασιακό καθεστώς με το μισθολογικό κόστος να απορροφά το 46% των συνολικών εξόδων του Οργανισμού και να αντιστοιχεί στο 1/3 των εσόδων του.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν με την ελληνική κυβέρνηση υψηλόβαθμα στελέχη της D.T., που υπολογίζεται ότι θα έλθουν στην Ελλάδα, περί το τέλος του μηνός.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η μέχρι τώρα επένδυση της D.T. στον ΟΤΕ δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς υπάρχει μια απομείωση του κεφαλαίου των πάνω από 3 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει, της τάξης των περίπου 900 εκατ. ευρώ.