Σε ανάλυση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters διατυπώνεται μία ξεκάθαρη πρόταση με τέσσερα βήματα για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, όπου επισημαίνεται πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή.
Στην ανάλυση επισημαίνεται πως οι ανησυχίες για δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Lehman από την ωρολογιακή βόμβα του ελληνικού χρέους είναι βάσιμες.
«Η λιτότητα που απαιτείται από την Ελλάδα θα συνθλίψει την οικονομία της χώρας σε ύφεση για τα επόμενα χρόνια» αναφέρει η ανάλυση και συμπληρώνει «κάθε μήνα που περνά, όλο και περισσότερα κεφάλαια από το πακέτο στήριξης χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρεών στον ιδιωτικό τομέα».
1. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφασιστεί ένα haircut της τάξεως του 40% ώστε το δανειακό βάρος της χώρας να περιοριστεί ελάχιστα κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Τα χρέη θα παραμείνουν σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώστε η κυβέρνηση να έχει κίνητρο για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα μπουν στον πειρασμό να διεκδικήσουν παρόμοια αναπροσαρμογή των χρεών τους, καθώς δεν απέχουν πολύ από το 100% του ΑΕΠ.
2. Κατά δεύτερον θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μην καταστραφεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αυτό μπορεί να συμβεί με κεφάλαια στήριξης της τάξεως των 15-20 δις. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 130 δις. ευρώ που θα «γλιτώσει» η Ελλάδα με την αναδιάρθρωση των χρεών της
3. Κατά τρίτον θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση κεφαλαίων για τις αδύναμες τράπεζες άλλων χωρών. Τέτοιες κινήσεις έχουν ήδη γίνει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μένει να αντιμετωπιστεί το θέμα των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που έχουν έκθεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως και των ισπανικών ταμιευτηρίων.
4. Τέλος, θα πρέπει να παρασχεθεί στις τράπεζες μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση στην περίπτωση που αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Πολλοί ξεχνούν ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την Lehman Brothers.