Την πρόταση για επιμήκυνση της ισχύς του μνημονίου, πέραν του 2015 εξετάζουν, σύμφωνα πληροφορίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο κυβέρνηση και τρόικα με στόχο να επιμεριστούν τα βάρη, από την αναθεώρηση του ελλείμματος και του ΑΕΠ, σε περίοδο όπου η οικονομία εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία.
Βασικά επιχειρήματα στην πρόταση που έχει υποβληθεί, άτυπα, από τους εμπειρογνώμονες της τρόικα είναι αφενός οι αστοχίες που καταγράφονται φέτος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και αφετέρου το επιπλέον δημοσιονομικό βάρος που άφησε στην οικονομία το δημοσιονομικό έλλειμμα που έκλεισε το 2010 σε υψηλότερα, από τα αναμενόμενα επίπεδα.
Και οι σκέψεις αυτές βρίσκουν και πρόσφορο έδαφος την βαθιά ύφεση που οδήγησε πέρυσι το ΑΕΠ σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα. Το θέμα αυτό άλλωστε βρέθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην ατζέντα την έκτατης σύσκεψης των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών την περασμένη Παρασκευή ενώ αναμένεται να συζητηθεί σε μεγαλύτερη έκταση στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου.
Τα στοιχεία που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα δείχνουν χαρακτηριστική εικόνα του προβλήματος της δημοσιονομική προσαρμογής που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του μνημονίου:
* Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της κοινοτική υπηρεσίας Eurostat στο 10,5% του ΑΕΠ ή στα 24,1 δισ. ευρώ (με ΑΕΠ 230 τρισ. ευρώ)
* Αρχικά η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι το έλλειμμα θα έκλεινε το 2010 στο 9,5% του ΑΕΠ ή στα 22,1 δισ. ευρώ (με ΑΕΠ 233 τρισ. ευρώ)
* Το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει, βάσει του μνημονίου να μειωθεί κατά στο 7,4% του ΑΕΠ ή στα 16.8 δισ. ευρώ (με ΑΕΠ 228.408 εκατ. ευρώ)
Ως εκ τούτου απαιτείται μια επιπλέον προσαρμογή φέτος, λόγω της αναθεώρησης των σχεδιασμών, κατά 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι εάν χρειαστεί θα λάβει φέτος πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ. Εάν όμως ληφθεί υπ όψιν ο κανόνας ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση: μέτρα 3 δισ. ευρώ για προσαρμογή 1 δις. ευρώ, τότε γίνεται ορατό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν, συνολικά, επιπρόσθετα πρόσθετα μέτρα 6,6 δισ. ευρώ, μονό για φέτος! Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι εκτιμήσεις της τρόικας ότι οι φετινές αστοχίες του προϋπολογισμού δεν θα επιτρέψουν την μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ και επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις της για έλλειμμα της τάξης 9,5% – 10% του ΑΕΠ το 2011 τότε το δημοσιονομικό βάρος θα αυξηθεί κατά 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον για την φετινή χρονιά.
Η παράταση του μνημονίου (2 ίσως και 4 χρόνια όπως ειπώθηκε σε συζητήσεις με την τρόικα) θα μεταφέρει πολλά από τα επώδυνα μέτρα σε περίοδο όπου η ελληνική οικονομία θα μπορεί να απορροφήσει, με μεγαλύτερη αντοχή τους κραδασμούς της προσαρμογής, σε σχέση με σήμερα, όπου η πραγματική οικονομία ασφυκτιά και ο εισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου, η Τρόικα φαίνεται να δέχεται ως ικανοποιητική την ταχύτητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Από τις παρατηρήσεις των στελεχών της Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ πάντως διαφάνηκε και η ανησυχία τους για το εύρος και την αποτελεσματικότητα των δράσεων που τους παρουσιάστηκαν. Ανοίγει ενδεχομένως έτσι «παράθυρο» για νέες πιέσεις, από τους επικεφαλής των ελεγκτών που καταφτάνουν στην Αθήνα ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το τελικό πακέτο μέτρων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 26 δισ. ευρώ.