Σε ποσοστό που υπερβαίνει το 97% ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, το ποσοστό συμμόρφωσης στο πλαφόν της τιμής της αμόλυβδης, που επεβλήθη σε 13 νομούς.

Τα ποσοστά συμμόρφωσης ανά νομό έχουν ως εξής:

· Φωκίδος: 100%

· Έβρου: 100%

· Γρεβενών: 99%

· Λέσβου: 100%

· Δωδεκανήσου: 83%

· Ευρυτανίας: 100%

· Κυκλάδων: 98%

· Κέρκυρας: 94%

· Χίου: 100%

· Σάμου: 91%

· Ρεθύμνου: 99%

· Λασιθίου: 100%

· Κεφαλληνίας: 92%

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των αρμοδίων Εισαγγελικών Αρχών και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Σάμο, όπου συμμορφώθηκαν μεν προς το πλαφόν, αλλά έκλεισαν τα πρατήρια βενζίνης, τελικώς λειτούργησαν ήδη από χθες τέσσερα πρατήρια για να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες του νησιού, εντός δε της ημέρας λύνεται η απεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, από τις 3/5/2011, ημέρα επιβολής του πλαφόν, έως και σήμερα, έχει σημειωθεί μείωση στη μέση τιμή λιανικής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης και στους 13 νομούς από 1 έως 6 λεπτά το λίτρο.

Ειδικότερα, από τα 438 πρατήρια που έχουν αναρτήσει τιμή Αμόλυβδης βενζίνης ίση με αυτή του πλαφόν, 410 πρατήρια (95%) μείωσαν τις τιμές τους, 21 πρατήρια δεν μετέβαλαν την τιμή τους και μόλις 7 πρατήρια αύξησαν την τιμή τους στον συγκεκριμένο τύπο καυσίμου στο ύψος του πλαφόν. Επιπλέον, 214 πρατήρια (33%) στις συγκεκριμένες περιοχές διαθέτουν την απλή αμόλυβδη σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τιμές του πλαφόν είχαν σημαντική πτωτική επίδραση στα επίπεδα τιμών προ της επιβολής του μέτρου και ότι μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται το αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή της αύξησης των τιμών που βρίσκονταν κάτω από το πλαφόν. Επιπλέον, και η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης μειώθηκε από 1,720 ευρώ/λίτρο την Τετάρτη, στο 1,717 ευρώ/λίτρο σήμερα.