«Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη εξομαλύνεται», σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του υπό σύσταση ταμείου στήριξης των χωρών της ευρωζώνης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από Ελλάδα και ομολόγων από Ισπανία, τόνισε ότι «όλα δείχνουν πως η κατάσταση εξομαλύνεται».

Αναφερόμενος στην επικείμενη λειτουργία του Ταμείου, έως τα τέλη Ιουλίου, επισήμανε πως είναι έτοιμο να παρέμβει αν μια χώρα αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Το EFSF «είναι κατ’ αρχάς εδώ για να καθησυχάσει τους επενδυτές και να δείξει στις αγορές και στον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε περίπτωση που μια χώρα το έχει ανάγκη» τόνισε.

Για να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός αυτός, μια χώρα πρέπει να διατυπώσει επίσημο αίτημα, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Μια ομάδα αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μεταβεί στη συνέχεια επιτόπου. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και οι εμπειρογνώμονες θα προσδιορίσουν τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της συγκεκριμένης χώρας για τα τρία επόμενα έτη και τους όρους του δανείου. Τέλος, το Eurogroup θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Παρότι μόνο τα κράτη μπορούν να απευθυνθούν στο EFSF, ο Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι είναι δυνατόν ένα μέρος των κεφαλαίων του EFSF να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, όπως συνέβη με την Ελλάδα, όπου το 10% των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην Αθήνα, διατέθηκαν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.